Στο κατώφλι του υπ. Υγείας ο Χρυσοχοΐδης: Πίεση για «τσουνάμι» αλλαγών - Συγχωνεύσεις έως και φάρμακα στην ατζέντα
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΜπροστά σε σοβαρά προβλήματα θα βρεθεί ο νέος υπουργός Υγείας ειδικά μάλιστα εάν θα πρόκειται για πρόσωπο χωρίς γνώσεις στον τομέα της Υγείας. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι στην ηλεκτρική καρέκλα θα καθίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να λυθούν άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί σε χρόνο ρεκόρ, πράγμα δύσκολο για τον σύνθετο τομέα της Υγείας, ώστε να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να αναζητήσει και συμβούλους που να γνωρίζουν τους τομείς της Υγείας αναλυτικά, όπως την «ανθρωπογεωγραφία» του ΕΣΥ, τα φάρμακα, τα νοσοκομεία.
Βέβαια, εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε στο πλευρό του θα έχει την Ειρήνη Αγαπηδάκη που γνωρίζει από Δημόσια Υγεία και τον Μάριο Θεμιστοκλέους που κατείχε θέση Γενικού Γραμματέα και εν μέσω πανδημίας.
Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών
Το σχέδιο που θα πρέπει να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Υγείας είναι ήδη έτοιμο από την προηγούμενη διακυβέρνηση και αφορά σε συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων. Ένα σχέδιο που είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει αναταράξεις στο ΕΣΥ, γι αυτό και το νέο επιτελείο στο υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προετοιμασθεί για πιθανές συγκρούσεις με το συνδικαλιστικό κίνημα.
Η δυσκολία εδώ θα είναι μεγαλύτερη με δεδομένο ότι εάν καθίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην καρέκλα του υπουργού, δεν γνωρίζει τη λεγόμενη «ανθρωπογεωγραφία». Βέβαια ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν θα επιλεγεί τυχαία αφού και στο παρελθόν έχει δείξει ότι προχωρά στα σχέδιά του με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό και χωρίς αποσπάσεις.
Ούτως ή άλλως με τον τομέα της Υγείας θα ασχοληθεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έχει δηλώσει.
Προσωπικός γιατρός και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Ξεκινώντας όμως ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς εάν δεν ολοκληρωθεί αυτή δεν θα μπορεί να βελτιωθεί και η λειτουργία των νοσοκομείων.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναλαμβάνει θέση υφυπουργού, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Άλλωστε ο κ.Θεμιστοκλέους είχε αναλάβει να «τρέξει» την Πρωτοβάθμια αλλά και τον προσωπικό γιατρό.
Θα πρέπει εκτός των άλλων να βρει γρήγορα τα νέα κίνητρα ώστε να προσελκύσει το ιατρικό προσωπικό που σήμερα αρνείται να συμμετάσχει στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, λόγω περιορισμένων αμοιβών. Έτσι είναι πιθανό σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες να επανεξεταστεί το θέμα της αποζημίωσης και να διαφοροποιηθεί το ύψος της αμοιβής
Τα φάρμακα
Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός αφορά στα φάρμακα. Άλλωστε σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του clawback της υποχρεωτικής δηλαδή επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
Παράλληλα ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να βρει λύση για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα πρόβλημα που παραμένει σταθερά άλυτο. Και μπορεί τώρα το καλοκαίρι το ενδιαφέρον να εστιάζεται αλλού, από Σεπτέμβριο όμως θα επανεμφανισθεί το ζήτημα και μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολύ πιο έντονα.
Επίσπευση προσλήψεων
Ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διοριστούν άμεσα στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας όλης της χώρας οι 863 γιατροί, οι θέσεις των οποίων είχαν προκηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες.
Η διαδικασία είχε παγώσει εξαιτίας των εκλογών ενώ απαιτείται ούτως ή άλλως πολύς χρόνος για να υλοποιηθεί η τοποθέτηση των γιατρών στις μονάδες υγείας.
Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι θα επιχειρήσει να μειώσει τους χρόνους για τις προσλήψεις γιατρών και γενικότερα του υγειονομικού προσωπικού.
Αλλαγές σε Οργανισμούς
Ο νέος υπουργός θα έρθει αντιμέτωπος και με τα χρόνια προβλήματα των Οργανισμών αλλά και των φορέων καθώς δεν είναι ευέλικτοι, για να ανταπεξέλθουν στα σύγχρονα δεδομένα αλλά και στις αλλαγές της κοινωνίας και του ίδιου του κράτους.
Έτσι αναμένονται άμεσα αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει πλήρως ώστε να μπορεί να προχωρά σε διαπραγματεύσεις με πιο σύγχρονους τρόπους με τους ιδιώτες παρόχους, ώστε να αγοράζει υπηρεσίες σε πιο συμφέρουσες τιμές που θα καλύπτουν όλους τους ασφαλισμένους.
Από την άλλη ο ΕΟΔΥ αναμένεται να αναδιοργανώσει όλες τις υπηρεσίες του ώστε να παρέχουν πραγματικά προγράμματα πρόληψης για τη δημόσια Υγεία στον πληθυσμό.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr να δημιουργηθούν νέοι μικροί τομείς του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις περιοχές σε προγράμματα πρόληψης και παρακολούθησης των επιδημιολογικών δεδομένων.
- Λεπτό προς λεπτό όλες οι πολιτικές εξελίξεις μια ημέρα μετά τις κάλπες στο live blog του ethnos.gr
- Συνελήφθησαν δύο άτομα στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας - Κατηγορούνται για κατασκοπεία
- Αυτοί είναι οι celebrities που μπαίνουν στη Βουλή - Ποιοι μένουν εκτός και... οι εκπλήξεις
- Αυτή η εταιρεία σας πληρώνει 10.000 δολάρια για να κάνετε 10.000 βήματα σε μία ημέρα -Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
- Ακίνητα: Η αύξηση των τιμών έφερε «βουτιά» στις πωλήσεις - Ποιες περιοχές «αντιστέκονται»
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων