Υγεία|10.07.2023 12:17

Κατεπείγον έγγραφο του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ: Με άδειες κλίνες να ξεκινούν οι εφημερίες - «Πνίγονται» και πάλι από ράντζα τα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε συναγερμό είναι τις τελευταίες ώρες το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές, καθώς για άλλη μία φορά τα ράντζα «πνίγουν» τα νοσοκομεία της Αθήνας και μάλιστα με αυξητική τάση. Η πρωτοφανής αύξηση των ράντζων στους διαδρόμους των μεγαλύτερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων τα τελευταία 24ωρα, έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό το υπουργείο Υγείας, λένε πηγές του ethnos.gr.

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική με αποτέλεσμα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης να αποστείλει κατεπείγον εμπιστευτικό έγγραφο σε όλους τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Αθήνας προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα.

Ειδικότερα ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναφέρει στο έγγραφό του ότι όλοι οι Διοικητές των Νοσοκομείων της Αθήνας θα πρέπει να φροντίσουν πριν ξεκινήσει η εφημερία να διαθέτουν κενές κλίνες σε ποσοστό 25%, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από νόμο του 2005.

Ωστόσο σήμερα ελάχιστοι Διοικητές τηρούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση με αποτέλεσμα να ξεκινούν τα νοσοκομεία την εφημέρευσή τους, έχοντας ήδη ράντζα στους διαδρόμους. Και βέβαια στην περίπτωση αυτή η ταλαιπωρία και η αναμονή των ασθενών είναι προδιαγεγραμμένη.

Ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης αναφέρει στο έγγραφό του, σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr: «Απαραίτητη προϋπόθεση τα κάθε κλινικής όλων των νοσοκομείων είναι στην Κύρια εφημερία να διαθέτει κενές κλίνες ισοδύναμες με το 25% της συνολικής δύναμης των αναπτυγμένων κλινών της».

Πώς τα ράντζα μπλοκάρουν και το ΕΚΑΒ

Όμως τα ράντζα δεν είναι εάν μεμονωμένο φαινόμενο σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Αποτελούν έναν βασικό κρίκο στην αλυσίδα των δυσλειτουργιών του ΕΣΥ, αφού όταν ένα νοσοκομείο ξεκινά την εφημερία του με επικουρικές κλίνες, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν έναν ασθενή σε άλλο νοσοκομείο το οποίο όμως μπορεί να απέχει χιλιόμετρα.

Συνέπεια είναι να αυξάνουν οι χρόνοι των διακομιδών από τα ασθενοφόρα τα οποία είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν ασθενείς σε μακρινότερα νοσοκομεία. Αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν να επιστρέψουν στη βάση τους και στον τομέα ευθύνης τους και άρα να καταγράφονται καθυστερήσεις και στα επείγοντα περιστατικά.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι πως όταν το Νοσοκομείο Γεννηματάς έχει πολλά ράντζα (κάτι που συνέβη και στην τελευταία εφημερία του), ένα ασθενοφόρα πρέπει να μεταφέρει επείγον περιστατικό στο Τζάνειο ή στο Σισμανόγλειο που βρίσκονται σε δυο διαφορετικές άκρες της Αθήνας.

Πάντως η λύση φαίνεται πως είναι η εφημέρευση όλων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής (σύνολο 22), ώστε να υπάρχει ισομερής κατανομή των περιστατικών. Πρόταση που έχει γίνει και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που εντείνεται και μάλιστα εν μέσω καύσωνα, το αφήγημα της κυβέρνησης, αρχίζει να «θολώνει». Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκαν ότι θα αλλάξουν άμεσα το σύστημα ώστε να εξαφανιστούν οι αναμονές στο ΕΣΥ και τα ράντζα, αλλά και να επιταχυνθούν οι χρόνοι του ΕΚΑΒ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραυπουργείο ΥγείαςΕΚΑΒνοσοκομείαράντζα