Υγεία|18.07.2023 06:55

Αναζητείται λύση «εξπρές» για τις αναμονές στα νοσοκομεία: Οι 3 προτάσεις που θα εισηγηθούν 12 εμπειρογνώμονες στον Χρυσοχοΐδη για εφημερίες και «Επείγοντα»

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Λύση για τις πολύωρες αναμονές στα νοσοκομεία αναζητά ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στο πλαίσιο των οδηγιών που έχει δώσει ο πρωθυπουργός για άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και δη των ασθενών, ο υπουργός Υγείας τις τελευταίες ημέρες αναζητά την απάντηση στον γρίφο ώστε να μην υπάρχουν αναμονές κατά τη διάρκεια των εφημεριών στα νοσοκομεία, αλλά και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες με τους Διοικητές των νοσοκομείων αλλά και τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Μάλιστα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σύστησε νέα «task force» με 12 εμπειρογνώμονες η οποία θα πρέπει άμεσα να καταθέσει τις προτάσεις της για αλλαγή του συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία αλλά και για τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη της «task force» παρουσία του υπουργού Υγείας, οπότε και εξετάσθηκαν τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας των μονάδων Υγείας ειδικά στην Αττική που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχουν ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ, Διοικητές Νοσοκομείων (Ευαγγελισμός και Αττικόν), αλλά και καθηγητές ιατρικής, εξετάζει τον τρόπο που θα αλλάξουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αθήνας, ώστε η κατανομή των περιστατικών να γίνεται με γνώμονα όπου υπάρχουν κενές κλίνες.

Κυρίαρχο ρόλο θα έχει το ΕΚΑΒ το οποίο θα κάνει τις διακομιδές με βάση την πραγματική εικόνα που θα έχει για τη διαθεσιμότητα στα νοσοκομεία, ώστε να μη χρειάζεται να περιμένουν οι ασθενείς.

Οι 3 προτάσεις των ειδικών

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί θα πρέπει να παραδώσουν άμεσα τις προτάσεις τους, γι αυτό και ήδη εξετάζουν διάφορα σενάρια.

Ειδικότερα αυτό που συζητείται είναι:

-Κοινές ώρες εφημέρευσης για τα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σήμερα τα νοσοκομεία της Αττικής εφημερεύουν σε άλλες ώρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει το ένα το άλλο, παρότι μπορεί να απέχουν λίγα χιλιόμετρα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να γίνει μεταφορά ασθενών από τον Ευαγγελισμό στο Ασκληπιείο της Βούλας, επειδή δεν έχουν κοινές εφημερίες.

-Παράλληλα εξετάζεται να δημιουργηθούν 8 Αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στην Αττική στα οποία θα κατευθύνονται όλα τα περιστατικά που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Πολλές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν δείξει πως 8 ΤΕΠ μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από τις καταγραφές που υπάρχουν από τον αριθμό των εισαγωγών στα Επείγοντα.

Σήμερα υπάρχουν 22 ΤΕΠ σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, όπου μεταφέρονται τα περιστατικά ανορθόδοξα, καθώς σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των γιατρών.

Οι σκέψεις που γίνονται αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr είναι να επανδρωθούν πλήρως 8 ΤΕΠ σε ισάριθμα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες για να αντιμετωπίζονται τα επείγοντα, αλλά και επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό. Εάν επιλεγεί η λύση αυτή θα υπάρξει και μετακίνηση προσωπικού ώστε να μην υπάρχουν κενά.

Τα αυτόνομα αυτά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα κληθούν να καλύπτουν όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ εάν χρειάζονται νοσηλεία δεν θα είναι απαραίτητο να μένουν στο ίδιο νοσοκομείο αλλά θα μπορούν να μεταφέρονται σε άλλα με βάση την πληρότητα που θα υπάρχει.

Με τον τρόπο αυτό πάντως θα εξαλειφθεί και το φαινόμενο των πελατειακών σχέσεων, καθώς σήμερα πολλά περιστατικά εισάγονται στα νοσοκομεία με την πλασματική ένδειξη του επείγοντος, ώστε στη συνέχεια οι ασθενείς να χειρουργηθούν ή να αντιμετωπισθούν από συγκεκριμένους γιατρούς με τους οποίους υπάρχει συνεννόηση και …συναλλαγή.

Πρόκειται για το φαινόμενο που αποκαλείται στους νοσοκομειακούς κύκλους ως «βαλιτσάκια», καθώς οι ασθενείς φθάνουν εικονικά ως επείγοντα περιστατικά έχοντας όμως κάνει την κατάλληλη προετοιμασία ότι θα παραμείνουν για χειρουργείο ή για νοσηλεία. Και γι’ αυτό κουβαλούν μαζί τους και τα απαραίτητα σε βαλιτσάκι.

Ωστόσο όπως τονίζουν διασταυρωμένες πηγές του ethnos.gr, κάποια μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που δημιούργησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν φαίνεται να συμφωνούν με τη δημιουργία των 8 αυτόνομων ΤΕΠ.

Ούτως ή άλλως όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να αναζητά άμεσα μία λύση, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των ασθενών ακολουθώντας και τις οδηγίες του πρωθυπουργού.

-Κατά τα άλλα εξετάζεται να υπάρχει συνεφημέρευση των νοσοκομείων του ΕΣΥ με ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και με στρατιωτικά.
Εάν επιλεγεί αυτή η λύση από τον υπουργό Υγείας, θα πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα με τον οποίο έχει εδραιωθεί ήδη συνεργασία του δημοσίου συστήματος από την εποχή της πανδημίας.

υπουργείο ΥγείαςΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςειδήσεις τώραεπείγοντα περιστατικάνοσοκομεία