Υγεία|21.07.2023 14:51

Καύσωνας: Περιορισμένα τα περιστατικά θερμοπληξίας μέχρι τώρα - Άδειοι οι δρόμοι υπό τον φόβο των υψηλών θερμοκρασιών - Οι οδηγίες στα νοσοκομεία

Newsroom

Λιγοστά είναι τα περιστατικά θερμοπληξίας από τις υψηλές θερμοκρασίες που δηλώνονται στο ΕΚΑΒ αλλά και στα νοσοκομεία σε σχέση τουλάχιστον με άλλες χρονιές, καθώς όπως φαίνεται η κινητοποίηση της πολιτείας έχει περιορίσει στα σπίτια τους πολίτες.

Ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες ενώ φαίνεται ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη από το φόβο του καύσωνα. Από την άλλη, η απόφαση της κυβέρνησης να ισχύσει η τηλεργασία σήμερα, έχει κρατήσει στο σπίτι πολλούς εργαζόμενους.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΕΚΑΒ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει μεταφέρει από τις 8 το πρωί μόνο 3 περιστατικά θερμοπληξίας στα νοσοκομεία, ενώ και οι κλήσεις πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο είναι μειωμένες σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες περιόδους με καύσωνα.

Το πρωί πάντως πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων για την προετοιμασία της χώρας, με δεδομένο ότι ο υδράργυρος θα ανέβει κι άλλο τα επόμενα 24ωρα και ειδικά την Κυριακή.

Τα νοσοκομεία από την άλλη βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε αν χρειασθεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τον καύσωνα. Αγωνία του υπουργείου Υγείας είναι να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος και σταματήσει ο κλιματισμός στα νοσοκομεία και δημιουργηθούν σοβαρές δυσκολίες στους ασθενείς.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε οδηγίες στους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) σχετικά με τα νοσοκομεία, ώστε να είναι σε εγρήγορση και να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τον καύσωνα.

Οδηγίες Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δώσει οδηγίες στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ώστε να ελέγχουν σε 24ωρη βάση τα νοσοκομεία.

Ειδικότερα οι οδηγίες που διατύπωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης είναι:

  • «Πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας στα στελέχη του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας γι αυτό και πρέπει όλοι να είναι σε επαγρύπνηση.
  • Να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων και αλληλοβοήθεια εάν χρειασθεί
  • Να ελέγξουν όλοι οι Διοικητές των Νοσοκομείων τα αποθέματα σε καύσιμα ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι γεννήτριες εάν υπάρξει διακοπή ρεύματος
  • Να ελεγχθεί η ομαλή λειτουργία των κλιματιστικών ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς από τη ζέστη. Να σημειωθεί ότι σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις καύσωνα, ολόκληρα νοσοκομεία έμεναν χωρίς κλιματισμό για τους ασθενείς, επιβαρύνοντας την κατάστασή τους.
  • Προς το ΕΚΑΒ ο κ.Χρυσοχοίδης τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη δυνατή δύναμη και να βγούνε στο δρόμο όσο το δυνατόν περισσότερα ασθενοφόρα
θερμοπληξίαειδήσεις τώρακαύσωναςυπουργείο Υγείας