Υγεία|19.03.2019 11:48

Συναγερµός στα νοσοκοµεία για τα προβληµατικά ασανσέρ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε τραγική κατάσταση φαίνεται πως είναι οι ανελκυστήρες στα περισσότερα µεγάλα νοσοκοµεία της πρωτεύουσας, όπως απεδείχθη άλλωστε και από το πρόσφατο ατύχηµα στο Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο, όπου τραυµατίστηκε σοβαρά ο ∆ιευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής Χ. Φασουλάκης.

Ο γιατρός έζησε τον χειρότερο εφιάλτη, καθώς έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο όπου βρισκόταν το ασανσέρ. Συγκεκριµένα, όπως ο ίδιος περιέγραψε αλλά και οι εργαζόµενοι στο Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο, την ώρα που µετέφερε µε το ασανσέρ φορείο µε ασθενή για να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, ανοίγοντας την πόρτα του ασανσέρ υποχώρησε η καµπίνα και βρέθηκε η οροφή της να έχει καταπλακώσει το πόδι του τραυµατίζοντάς τον σοβαρά. Και το ζήτηµα είναι πως δεν είναι µόνο το Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο που διαθέτει ασανσέρ µε σοβαρά προβλήµατα λειτουργίας.

Στα περισσότερα νοσοκοµεία οι εργαζόµενοι και οι ασθενείς αντιµετωπίζουν συχνά-πυκνά δυσλειτουργίες στους ανελκυστήρες, αφού τα µισά δεν λειτουργούν πολλές ηµέρες τον µήνα, ενώ από τις χειρότερες περιπτώσεις είναι το Νοσοκοµείο Αλεξάνδρα, το Σισµανόγλειο και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, όπου κάθε µήνα παρουσιάζονται προβλήµατα. Εργαζόµενοι στο ΕΣΥ αποδίδουν το πρόβληµα στην έλλειψη εξειδικευµένων επιστηµόνων για τον έλεγχο των ασανσέρ (µηχανικοί), καθώς τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν µε συνταξιοδότηση πολλοί ειδικοί και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ.

Τα δηµόσια κτίρια

Την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν οι ανελκυστήρες στο ∆ηµόσιο ανέδειξε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, αφού όπως δήλωσε: «Η ελληνική Πολιτεία δεν γνωρίζει, ούτε για τα δηµόσια ούτε για τα ιδιωτικά κτίρια, πόσοι και ποιοι ανελκυστήρες λειτουργούν, πόσοι και ποιοι είναι πιστοποιηµένοι, πότε έχουν συντηρηθεί, πότε έχουν ελεγχθεί και ποιος έχει την ευθύνη».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε να δηµιουργηθεί κεντρικό µητρώο ελέγχου και λειτουργίας ανελκυστήρων, ώστε να µην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Από την άλλη, µέτρα εδώ και τώρα ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την προστασία των γιατρών και των ασθενών. Σύµφωνα µε τον πρώτο σύλλογο της χώρας, πρόκειται για ακόµα ένα πρωτοφανές συµβάν που αναδεικνύει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, από την υποχρηµατοδότηση και την υποστελέχωση.

«Οι νοσοκοµειακοί γιατροί εργάζονται σε ιδιαίτερα δυσµενείς συνθήκες που, όπως αποδεικνύεται για άλλη µια φορά, εγκυµονούν κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. Αξιοσηµείωτο είναι πάντως πως στο Ιπποκράτειο, όπως περιέγραψε ο γιατρός που τραυµατίστηκε, την ώρα που κατέρρεε το ασανσέρ, υπήρχε συντηρητής από ιδιωτική εταιρεία στο Νοσοκοµείο και εκείνη την ηµέρα συντηρούσε τα ασανσέρ.

Στο Ιπποκράτειο µετέβησαν πραγµατογνώµονες για τεχνικό έλεγχο των ασανσέρ για την εξακρίβωση των αιτιών του ατυχήµατος, ενώ η διοίκηση του νοσοκοµείου διέταξε την απενεργοποίηση της λειτουργίας του. Μετά τον σάλο που προκάλεσε το περιστατικό στο Ιπποκράτειο, η Διοίκηση του νοσοκοµείου υποστήριξε ότι ο ανελκυστήρας αντικαταστάθηκε πλήρως το 2005, ενώ υποστηρίζεται από συµβόλαιο συντήρησης µε εξειδικευµένη εταιρεία ανελκυστήρων και έχει πιστοποιηθεί στις 21/01/2019 από ανεξάρτητο φορέα και έχει προσκοµισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανελκυστήρα. Επίσης υποστηρίζει ότι το συγκεκριµένο ασανσέρ συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019, ενώ σύµφωνα µε τη σύµβαση υπάρχει καθηµερινή παρουσία τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας.

Ιπποκράτειοασανσέρ