Υγεία|28.08.2023 16:59

SOS από τους επιστήμονες: Τα υπερεπεξεργασμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών

Newsroom

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με δύο μελέτες που, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, θα πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό μήνυμα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

SOS από τους επιστήμονες για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η παγκόσμια κατανάλωση έντονα επεξεργασμένων ειδών, όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και fast food, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF). Για ορισμένους, ιδίως για τους νεότερους, φτωχότερους ή από μειονεκτικές περιοχές, η διατροφή που περιλαμβάνει έως και 80% UPF είναι τυπική.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκαλύπτει ένα «παλιρροϊκό κύμα βλάβης» που προκαλείται άμεσα από τα UPF. Δύο μεγάλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο έδειξαν τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο UPF στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η πρώτη μελέτη, η οποία παρακολούθησε 10.000 γυναίκες για 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό UPF στη διατροφή τους είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνες με το χαμηλότερο ποσοστό. Αυτό συνέβαινε ακόμη και μετά την προσαρμογή των ακαδημαϊκών για την επίδραση του αλατιού, της ζάχαρης και του λίπους.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της περιφερικής αρτηριακής νόσου, των ανευρυσμάτων της αορτής, των νεφρικών παθήσεων και της αγγειακής άνοιας.

Η δεύτερη μελέτη, μια μεγάλη μετα-ανάλυση περισσότερων από 325.000 ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα UPF είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και στηθάγχης.

Η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης UPF στην πρόσληψη θερμίδων κατά 10%, συσχετίστηκε με 6% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Και εκείνοι που τα υπερπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσούσαν λιγότερο από το 15% της διατροφής τους διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα με επικεφαλής το Τέταρτο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Xi'an της Κίνας.

Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ, όπου χιλιάδες κορυφαίοι καρδιολόγοι, επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως ενημερώθηκαν για τις μελέτες. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν εκκλήσεις των εμπειρογνωμόνων για επείγουσα δράση.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που έχουν περάσει από πολλαπλές διεργασίες κατά την παρασκευή τους. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Συχνά, τα τρόφιμα είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και στερούνται των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το απλό γιαούρτι και το σπιτικό ψωμί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση υψηλών επιπέδων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Άμστερνταμ, ένας από τους ερευνητές πίσω από την πρώτη μελέτη, ο Anushriya Pant, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα τρόφιμα που υποθέτουν ότι είναι υγιεινά, όπως τα σάντουιτς που αγοράζονται στο κατάστημα, τα wraps, οι σούπες και τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, είναι στην πραγματικότητα Υπερεπεξεργασμένα. «Θα μπορούσε να είναι ότι τα τρόφιμα που νομίζετε ότι είναι υγιεινά συμβάλλουν στην πραγματικότητα στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε η ίδια.