Υγεία|11.09.2023 22:30

Γιατί η Γαλλία απαγορεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Ανησυχία και σε άλλες χώρες

Newsroom

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης θα απαγορευτούν στη Γαλλία στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός.

Η Elisabeth Borne δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι η κυβέρνηση «θα παρουσιάσει σύντομα ένα νέο εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του καπνίσματος με, ειδικότερα, την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης, τα περίφημα "puffs" που δίνουν κακές συνήθειες στους νέους».

Η γαλλική κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές στον προϋπολογισμό της για το 2024 με ένα ευρύτερο σχέδιο για τη μείωση του καπνίσματος, το οποίο σύμφωνα με τον Μπορν είναι η αιτία 75.000 θανάτων ετησίως στη χώρα.

Είπε ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει άλλη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, προσθέτοντας: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση όσον αφορά την κατανάλωση καπνού».

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η κύρια ανησυχία της είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, γνωστά ως «puffs» στη Γαλλία, τα οποία, όπως λέει, αποτελούν πύλη εισόδου στο κάπνισμα.

Ανησυχεί ότι τα τσιγάρα με γεύσεις όπως παγωτό, ζαχαρωτό και τσιχλόφουσκα που θυμίζουν παιδικά γλυκά και η τιμή τους κυμαίνεται από 8 ευρώ (6,85 λίρες) έως 12 ευρώ για 500 «puffs» απευθύνονται σε εφήβους.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο απαγόρευσής τους. Οι διαδικτυακές πωλήσεις απαγορεύονται στο Βέλγιο και στην Ιρλανδία διεξάγεται εθνική διαβούλευση για την απαγόρευση. Στη Γερμανία η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση.

ηλεκτρονικό τσιγάροΓερμανίαΓαλλίαειδήσεις τώρα