Κακοκαιρία Daniel - Σε επιφυλακή για τη δημόσια υγεία: «Η εικόνα της Θεσσαλίας μοιάζει με το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα - Ακόμα και χολέρα μπορεί να εκδηλωθεί», λέει ο καθηγητής Τσακρής
NewsroomΓια την «υγειονομική βόμβα» της Θεσσαλίας μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, αναλύοντας τις σοβαρές ασθένειες που ελλοχεύουν στα νερά από τις πλημμύρες καθώς και τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μάλιστα, παρομοιάζει την εικόνα της Θεσσαλίας με το πέρασμα του φονικού και καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα.
Αρχικά, ο καθηγητής αναφέρει: «Πρόκειται για μια απέραντη υγρή χωματερή και ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων που ελλοχεύει ο κίνδυνος για διάφορα λοιμώδη νοσήματα και όχι μόνο, στην ευρύτερη περιοχή. Η όλη εικόνα προσομοιάζει με τον τυφώνα Κατρίνα. Μπορούν να υπάρξουν πάρα πολλά περιστατικά γαστρεντερίτιδας αλλά και τυφοειδούς πυρετού ακόμα και δυσεντερίας. Αυτό που πρέπει να προλάβουμε είναι να μην υπάρχει μεγάλη έξαρση και επιδημία από διάφορα τέτοια νοσήματα. Θεωρητικά, μπορεί ακόμα και χολέρα να εκδηλωθεί. Δεν μπορεί κανένας να το αποκλείσει. Περιμένουμε μια εκτίμηση κινδύνου για αυτές τις περιοχές και μια βάση για το ποια νοσήματα ενδημούν σε αυτές τις περιοχές. Περιμένουμε και νοσήματα που ενδημούν στην Ελλάδα και μεταφέρονται από τρωκτικά, όπως τα ποντίκια. Από τα ούρα των ποντικών μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος από ένα μικρόβιο, ιδιαίτερα παθογόνο όπως είναι η λεπτόσπειρα. Μεταδίδεται ακόμα και με το άγγιγμα του νερού και αν υπάρχουν αμυχές. Για αυτό δεν πρέπει να εκθέτουμε μέρος του σώματός μας, τα πόδια μας. Να φοράνε γαλότσες και γάντια όσοι εκτίθενται στο νερό».
Όπως αναφέρει ο ειδικός από την λεπτοσπείρωση μπορεί να πεθάνει κάποιος ή να έχει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.
«Τα νεκρά ζώα πρέπει να θαφτούν σε ασφαλές μέρος» - Φόβοι ότι θα αυξηθούν τα ψυχικά νοσήματα
Για το τι πρέπει να γίνει με τα νεκρά ζώα είπε πως πρέπει να θαφτούν σε κατάλληλο και ασφαλές μέρος και πρέπει να υπάρχουν ειδικές μονάδες που γνωρίζουν για να κάνουν την μεταφορά των ζώων και να μην την κάνουν οι πολίτες.
Επίσης, οι κάτοικοι, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής πρέπει να προμηθευτούν με σπρέι, λοσιόν αντικουνουπικά καθώς πολλά νοσήματα μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μάλιστα ενδημεί στη Θεσσαλία.
Ο κ. Τσακρής σχολίασε και την εικόνα που παρουσιάστηκε στην εκπομπή με τη λίμνη από πετρέλαιο που έχει σχηματιστεί στον Παλαμά. «Η χημική αυτή μόλυνση επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση καθώς προστίθεται στην μικροβιακή μόλυνση», είπε.
«Πρέπει να δούμε και τα ψυχικά νοσήματα, για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Στον Κατρίνα, τα ψυχικά νοσήματα ανέβηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια ενώ ακόμα υπάρχει ερημοποίηση πολλών περιοχών στη Νέα Ορλεάνη, κάτι που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν και στη Θεσσαλία. Μπορούμε να δούμε χωριά ερημοποιημένα», προειδοποίησε.
Τέλος, ο κ. Τσακρής τονίζει πως πρέπει να σπίτια που πλημμύρισαν «να αεριστούν πολύ καλά καθώς θα υπάρχουν πολλοί μύκητες, υγρασία».
Προειδοποίηση από το υπουργείο Υγείας
Συνεχίζονται στο μεταξύ οι προειδοποιήσεις του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες των πληγεισών περιοχών να μη χρησιμοποιούν το νερό για κανέναν σκοπό, καθώς με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τα ευρήματα των ελέγχων, παραμένει τοξικό και επικίνδυνο.
Και το πρόβλημα είναι πως ακόμη και οι ειδικοί επιστήμονες που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να αποφανθούν με βεβαιότητα πότε θα μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό, καθώς σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάθε περιοχή θα «καθαρίσει» σε διαφορετική χρονική στιγμή με βάση τις μελέτες που γίνονται σήμερα.
Μάλιστα παρότι ο δήμαρχος του Βόλου παρότρυνε τους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει τις προειδοποιήσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί ακόμη και με τα λιμνάζοντα ύδατα που υπάρχουν στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει, αφού αποτελούν ένα άκρως τοξικό μείγμα άγνωστων υλικών.
Τοξικό το νερό
Με βάση τα όσα μεταφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, οι πολίτες όχι μόνο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό, αλλά δεν θα πρέπει να έρχονται ούτε σε επαφή με τα λιμνάζοντα ύδατα στις πλημμυρισμένες περιοχές, καθώς αποτελούν ένα τοξικό μείγμα από λάσπες, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, φερτά υλικά, νερά αποχέτευσης, υπολείμματα νεκρών ζώων κ.α.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν καταγραφεί και περιστατικά με δερματικά προβλήματα από συνανθρώπους μας που επιχείρησαν απλά να μπούνε στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.
Εκτός αυτού βέβαια οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν για μεταδοτικά νοσήματα που μπορεί να εκδηλωθούν. Ήδη άλλωστε δεκάδες είναι τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας που μεταφέρονται στα νοσοκομεία των περιοχών, αφού το νερό αποτελεί εστία μόλυνσης.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας, συνεχίζουν τις καθημερινές μετρήσεις στα νερά της περιοχής, ενώ προς ώρας δεν μπορούν καν να αποφανθούν πότε ακριβώς θα καθαρίσουν τα νερά της περιοχής.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα έως ότου να μπορέσουν οι ειδικοί με βεβαιότητα να δώσουν το πράσινο φως για τη χρήση του νερού.
Μέχρι τότε το νερό δεν μπορεί α χρησιμοποιηθεί ούτε για την προσωπική υγιεινή, ούτε για καθαριότητα ενώ φυσικά δεν είναι πόσιμο.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή