Υγεία|17.10.2023 06:45

Απλήρωτοι οι προσωπικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας σε Πειραιά και νησιά: Κανείς δεν ξέρει πότε θα εξοφληθούν - Χωρίς δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες οι μισοί δικαιούχοι πολίτες

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανάστατοι είναι οι προσωπικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιά αλλά και των νησιών του Αιγαίου, καθώς ενημερώθηκαν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, ότι δεν πρόκειται να πληρώνονται πλέον κάθε μήνα, αλλά μόνο όταν θα γίνεται η εκκαθάριση των ιατρικών επισκέψεων.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να υπενθυμιστεί ανέλαβαν υποχρεωτικά τον ρόλο του «προσωπικού γιατρού» λόγω της έλλειψης ιδιωτών γιατρών, ενώ πληρώνονται μόνο για τους 500 ασθενείς καθώς τους πρώτους 1500 που έχουν εγγράψει στη λίστα τους τους εξετάζουν δωρεάν.

Το ποσό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 700 ευρώ το μήνα.

Όπως περιγράφουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, οι προσωπικοί γιατροί οι οποίοι πληρώνονται ούτως ή άλλως με καθυστέρηση 1-2 μηνών για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε πολίτες, ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι πλέον θα αποπληρώνονται μόνο εφόσον θα έχουν καταγραφεί και εκκαθαριστεί οι επισκέψεις των πολιτών, γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης είναι άγνωστο.

Οι προσωπικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου είναι οι περισσότεροι σε αριθμό, καθώς καλύπτουν τη νησιωτική Ελλάδα όπου ήδη καταγράφεται δραματική έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό.

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν συνολικά 3.435 Προσωπικοί Γιατροί, εκ των οποίων οι 2.224 είναι των δημοσίων Μονάδων Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Πολυϊατρεία κ.λ.π.) ενώ 1.211 Ελεύθεροι Επαγγελματίες γιατροί που πληρώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ.

Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών έχει αυξηθεί ελάχιστα και μόνο μερικές δεκάδες, αφού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει δώσει νέα κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό για να το προσελκύσει. Αποτέλεσμα όμως είναι σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι πολίτες να μην μπορούν να έχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 44,7% των πολιτών δεν έχει βρει ελεύθερο προσωπικό γιατρό στην περιοχή του, ενώ πολλοί έχουν εγγραφεί και σε προσωπικό γιατρό μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, καθώς ο νόμος προέβλεπε πρόστιμα για όσους δεν είχαν εγγραφεί υποχρεωτικά (αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλείες).

Ωστόσο τα πρόστιμα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ακριβώς επειδή δεν υλοποιήθηκε ο θεσμός πλήρως εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να προωθήσει άλλο ένα νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό αλλά και για αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ώρα που έχει ψηφιστεί αντίστοιχο νομοσχέδιο από την ίδια κυβέρνηση πέρυσι.

Ωστόσο προς ώρας δεν είναι γνωστό εάν έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον κονδύλια για να στηριχθεί ο προσωπικός γιατρός με επιπλέον αμοιβές στους γιατρούς.

Άλλωστε η κυβέρνηση είχε διαφημίσει δεόντως πως σύντομα θα ανακοίνωνε νέα κίνητρα για το ιατρικό προσωπικό ώστε να προσελκύσει τον κλάδο.

ειδήσεις τώραΠειραιάςνησιάπροσωπικός γιατρός