Υγεία|20.10.2023 12:35

Αγαπηδάκη: Οι αγροτικοί γιατροί γίνονται «προσωπικοί» - Ισχυρά οικονομικά κίνητρα για επαναπατρισμό γιατρών

Newsroom

Οι αγροτικοί γιατροί θα μετατραπούν σε «προσωπικούς», όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, έκανε γνωστό ότι θα υπάρχουν πολύ ισχυρά οικονομικά για τον επαναπατρισμό γιατρών που βρίσκονται σε Κύπρο και Βρετανία. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι «στα κίνητρα επαναπατρισμού τον γιατρών θα περιλαμβάνεται η μειωμένη φορολογία ενώ οι ετήσιες απολαβές τους θα φτάνουν από 100.000 - 150.000 ευρώ».

«Στόχος είναι να έχουμε περισσότερους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, να καλύψουμε την ανάγκη των πολιτών για προσωπικό γιατρό και να δώσουμε κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην Ελλάδα», σημείωσε αρχικά η κυρία Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Παράγουμε ένα υψηλό αριθμό γιατρών, όμως δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως προοπτική για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

«Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα και δίνουμε κίνητρα για να διαλέξουν οι γιατροί την πατρίδα τους ώστε να σταδιοδρομήσουν εδώ, με επαγγελματικούς και οικονομικούς όρους», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε ότι «μόλις 6% των αποφοίτων επιλέγουν γενική ιατρική ή παθολογία». 

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, ο στόχος είναι από το 6% που είναι το σημερινό ποσοστό των ιατρών Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, να φτάσουμε αρχικά το 10% και στη συνέχεια το ποσοστό αυτό να ανέβει. «Με το ρεαλιστικό θα πιάσουμε το 25 % και με το καλό σενάριο θα πάμε στο 35%», τόνισε

Οι αγροτικοί γιατροί γίνονται προσωπικοί γιατροί - Τι ανακοίνωσε για τις οικονομικές απολαβές

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα, μετά τη θητεία των γιατρών υπαίθρου που θα αλλάξουν περιεχόμενο, να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Παύει ο θεσμός του γιατρού υπαίθρου» υπογράμμισε η κυρία Αγαπηδάκη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «1.270 θέσεις θα ανοίξουν άμεσα για τους προσωπικούς γιατρούς. Σημείωσε επίσης ότι ο κάθε προσωπικός γιατρός θα έχει και βοηθό συντονιστή.

«Όταν τελειώσουν τη θητεία του προσωπικού γιατρού προβλέπεται 46.000 ευρώ ετήσια αποζημίωση (36000 καθαρά), αν γίνουν παθολόγοι», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός και προέβλεψε πως «σταδιακά θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς έως το τέλος της χρονιάς».

Κίνητρα για προληπτικές εξετάσεις

Η κυρία Αγαπηδάκη ανέφερε επίσης πως οι γιατροί «θα έχουν επίσης κίνητρα ώστε όταν εγγράφουν πολίτες σε προληπτικές εξετάσεις, να αμείβονται. Τα προηγούμενα κίνητρα που έχουμε δώσει υφίστανται παράλληλα. Μάλιστα, στις νησιωτικές περιοχές θα έχουμε περισσότερα κίνητρα».

Πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από Κύπρο και Βρετανία

«Οι γιατροί δεν προτιμούν τη χώρα μας επειδή το περιβάλλον στα νοσοκομεία είναι αδόμητο, δηλαδή δεν έχουν καθορισμένο ρόλο. Θα αλλάξει και αυτό. Θα δημιουργηθεί μια νέα δεξαμενή ανθρώπων και θα έχουν υποστήριξη σε δύο επίπεδα», σημείωσε.

«Ο προσωπικός γιατρός αλλάζει μοντέλο και δεν θα είναι πια μόνος, καθώς ο καθένας θα έχει ένα προσωπικό συντονιστή φροντίδας. Αν ένας γιατρός έχει για παράδειγμα ηλικιωμένους, θα αξιολογεί αν χρειάζονται φροντίδα κατ’ οίκον και άλλες παραμέτρους», τόνισε.

Ο προσωπικός γιατρός θα ενημερώνει τις γυναίκες σε σχέση με τα προγράμματα πρόληψης, θα διασυνδέει υπηρεσίες μεταξύ τους, να κλείνουμε νωρίτερα ραντεβού. Αυτά δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά τους προσωπικούς γιατρούς, αλλά το υπουργείο Υγείας.

Ένας γιατρός που υπηρετεί σήμερα σε Κέντρο Υγείας και έχει εκπαιδευτεί σε νοσοκομείο, δεν του είναι εύκολο να προσαρμοστεί, διότι αισθάνεται ότι υπολείπεται του νοσοκομείου ο ρόλος του. «Στόχος είναι να έχουμε περισσότερους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, να καλύψουμε την ανάγκη των πολιτών για προσωπικό γιατρό και να δώσουμε κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην Ελλάδα». Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του χρόνου.

υπουργείο Υγείαςειδήσεις τώραεπαναπατρισμόςγιατροίΕιρήνη Αγαπηδάκηπροσωπικός γιατρός