Είναι επικίνδυνα για την υγεία μας τα κουνούπια; Οι ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους και πώς αυτοί αντιμετωπίζονται
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΟ ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και πλέον ενδημεί στη χώρα μας και η ελονοσία είναι οι δύο σημαντικότεροι κίνδυνοι για την υγεία μας από το τσίμπημα των κουνουπιών, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας - Πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κιουμή.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού εξαιτίας των κουνουπιών, ωστόσο, δε χρειάζεται και εφησυχασμός, αφού το πρόβλημα είναι υπαρκτό κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά και οι πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες για τα ατομικά μέτρα προστασίας.
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα κουνούπια, αν και βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ο κ. Κιουμής το θεωρεί ως απόλυτα φυσιολογικό, αφού ο καιρός εξακολουθεί να παραμένει ζεστός. Σημειώνει, μάλιστα, ότι δεν είχαμε ούτε ιδιαίτερες βροχοπτώσεις μέχρι στιγμής το φετινό φθινόπωρο, οι οποίες απομακρύνουν τα κουνούπια προς τη θάλασσα και άρα μειώνουν τους πληθυσμούς τους.
«Τα σημαντικά προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία μας από τα κουνούπια, είναι δύο. Ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία. Ο πρώτος εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, πλέον ενδημεί και παρουσιάζει κρούσματα. Οι περισσότεροι θα νοσήσουν πολύ ελαφρά και πολλοί ούτε καν θα τον καταλάβουν. Ωστόσο, ένα μικρό μέρος του πληθυσμού μπορεί να παρουσιάσει βαριά συμπτώματα, ακόμα και εγκεφαλίτιδα. Η τελευταία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ζωής. Η ελονοσία μπορεί να μη μας απασχολεί όπως στο παρελθόν, ωστόσο, καταγράφουμε κρούσματα κάθε χρόνο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο ακόμα και τώρα να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης των κουνουπιών τόσο από τις Αρχές όσο και από τους πολίτες.
Ειδικότερα, η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρεί σε τακτικούς ψεκασμούς σε έλη και σε περιοχές που συγκεντρώνονται στάσιμα νερά αλλά και να προχωρεί σε αποξήρανση όποιων ελωδών εκτάσεων δεν έχουν καμία συνεισφορά στην οικονομία και στην κοινωνία.
«Οι ψεκασμοί και οι αποξηράνσεις είναι δεδομένο ότι μειώνουν την έκταση του προβλήματος με τα κουνούπια. Όμως, πρέπει και εμείς οι πολίτες να λαμβάνουμε ατομικά μέτρα προστασίας. Δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένα νερά στις αυλές των σπιτιών μας και στα μπαλκόνια, στα οποία γεννούνται οι νύμφες και οι προνύμφες. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά σκευάσματα απώθησης των κουνουπιών, να ντυνόμαστε κατάλληλα και να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις ώρες της ημέρας, στις οποίες όλοι μας γνωρίζουμε ότι εμφανίζονται κουνούπια. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά δεν παύουν τα κουνούπια να αποτελούν ένα πρόβλημα», λέει ο κ. Κιουμής.
Προσοχή για τη λίμνη Κάρλα
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας - Πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κάνει αναφορά και στη Θεσσαλία, στην οποία συγκεντρώθηκαν τεράστιοι όγκοι νερών μετά τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου και τα οποία αποτελούν πόλο έλξης των κουνουπιών.
Όπως αναφέρει, μπορεί τα νερά να έχουν υποχωρήσει σχεδόν σε όλες τις πλημμυροπαθείς περιοχές, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για τη λίμνη Κάρλα, η έκταση της οποία μεγάλωσε μετά της πλημμύρες με στάσιμα νερά. Ο παρατεταμένος ζεστός καιρός συμβάλλει στο να συγκεντρώνονται σε αυτά μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό