Υγεία | 11.11.2023 19:50

Έξαρση κρουσμάτων κοξάκι στην Ελλάδα: Στο «κόκκινο» η Λάρισα – Ποια είναι τα συμπτώματα και τι να κάνουν οι γονείς

Newsroom

Αυξημένα είναι τα περιστατικά παιδικών ιώσεων σε όλη τη χώρα, το τελευταίο διάστημα, ενώ ιδιαίτερη έξαρση καταγράφεται στο κοξάκι.

Στο «κόκκινο» είναι η περιοχή της Λάρισας με τις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής να καταγράφουν αυξημένα περιστατικά. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, συγκεκριμένα, πάνω από τρία παιδιά κάτω των 5 ετών, σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο της πόλης έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τη συγκεκριμένη περίοδο, τα περιστατικά κοξάκι δεν είναι κάτι αφύσικο, ωστόσο, οι ίδιοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για έναν πολύ μεταδοτικό ιό και εφιστούν την προσοχή στους γονείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ιός κοξάκι χωρίζεται σε τύπου Α και Β. Τα περισσότερα από τα κρούσματα στη χώρα μας αποδίδονται στον τύπο Α ο οποίος και παρουσιάζει ηπιότερα συμπτώματα. Ο χρόνος επώασης του ιού είναι από 3 έως 6 ημέρες. Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι ο πυρετός, ο πόνος στο λαιμό, ο βήχας, η διάρροια, η ρινική καταρροή. Χαρακτηριστικό της νόσησης με κοξάκι στα παιδάκια είναι οι φυσαλίδες σε γλουτούς, στόμα, πέλματα και παλάμες.

Αυτό το διάστημα σημειώνονται και πολλά περιστατικά λαρυγγίτιδας. Το επόμενο διάστημα, και λόγω της εποχής αναμένεται έξαρση στα περιστατικά γρίπης καθώς και αναπνευστικού συγκυριακού ιού. Όπως επισημαίνουν ειδικοί γιατροί στην ΕΡΤ, οι γονείς πρέπει, εφόσον παρατηρούν στα παιδιά τους συμπτώματα, να μην τα στέλνουν στο σχολείο.

κρούσματαπαιδιάιώσειςειδήσεις τώρα