Κορονοϊός: Τι θα περιλαμβάνουν οι συστάσεις ΕΟΔΥ για χρήση μάσκας – Επιστροφή σε ημέρες πανδημίας;
NewsroomΣε συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, με φόντο τη δραματική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας. Το ΕΣΥ ζει και πάλι ημέρες «πανδημίας» με εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΔΥ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει συστάσεις για χρήση μάσκας σε υγειονομικές δομές, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών.
Τι θα περιλαμβάνουν οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως ο Οργανισμός θα συστήνει χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «εκεί δηλαδή που έχουμε μεγάλο αριθμό ευάλωτου πληθυσμού», αλλά και σε άλλες περιστάσεις με συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «μπορούμε να πούμε ότι μάσκα υψηλής προστασίας παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τη χειρουργική μάσκα, με την απλή μάσκα, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη».
Επιπλέον, ανέφερε ότι γενικότερα η μάσκα θα πρέπει να φοριέται γενικότερα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός «και να μην ξεχνάμε και τα υπόλοιπα μέτρα, δηλαδή τον εμβολιασμό κι έναντι της γρίπης και του κορονοϊού.
ειδικά για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». «Αν τυχόν έχουμε υποψία μετάδοσης, υποψία επαφής υψηλού κινδύνου να αποφύγουμε τις επαφές με τα άτομα αυτά και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες και έχουμε συμπτώματα ή υψηλή υποψίας μόλυνσης να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια και ιατρική συμβουλή».
«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.
Δραματική αύξηση κίνησης στα επείγοντα των νοσοκομείων
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται και αντέχει τα κρούσματα που καταγράφονται, τα νοσοκομεία εμφανίζουν δραματική αύξηση στην κίνηση στα Επείγοντα, αφού εκτός από τους ασθενείς με κορονοϊό, υπάρχουν και τα περιστατικά γρίπης αλλά και των αναπνευστικών λοιμώξεων της εποχής.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή των Ειδικών που συνεδρίασε χθες αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει επισήμως νέες συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στις Μονάδες Υγείας.
Ανησυχία για την έλλειψη εμβολιασμών
Ωστόσο εκεί που φαίνεται πως θέλουν να εστιάσουν οι επιστήμονες είναι στον εμβολιασμό, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.Άλλωστε τα ποσοστά του εμβολιασμού για την covid είναι εξαιρετικά περιορισμένα ακόμη και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ότι φέτος έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 160.000 εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, από τους οποίους 8 στους 10 έγιναν σε άτομα άνω των 60 ετών.
Η πανδημία που είναι πλέον παρελθόν αλλά και η παρατεταμένη καλοκαιρία ακόμη και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, έκαναν όπως φαίνεται τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη όχι μόνο στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αλλά και για τη γρίπη.Γι’ αυτό άλλωστε και τα ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη είναι φέτος περιορισμένα.
Να σημειωθεί πως ο ΕΟΔΥ τονίζει με την κάθε ευκαιρία ότι φέτος ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. «Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες