Υγεία|04.01.2024 11:37

Κορονοϊός: Πότε έρχεται η έξαρση - Μέτρα στα σχολεία και εκτίμηση για 100.000 κρούσματα ημερησίως

Newsroom

Το κοκτέιλ κορονοϊού γρίπης ιώσεων συνεχίζει να πιέζει τα νοσοκομεία, ενώ όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η κορύφωση δε έχει ακόμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο Διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος η έξαρση θα έρθει στις 20-30 Ιανουαρίου ενώ δεν αποκλείει να έχουμε μέχρι και 100.000 κρούσματα ημερησίως.

Είμαστε και στα τρία κύματα - Με τις γιορτές θα αυξηθούν τα κρούσματα

«Παρ’ όλο που φωνάζαμε από τον Νοέμβριο πως θα έχουμε τρία ισχυρά κύματα τον χειμώνα, ένα του κορονοϊού, ένα της γρίπης και ένα των άλλων ιώσεων, κανείς δεν μας άκουσε. Τα τρία κύματα αυτά έχουν πολλές συνέπειες. Χιλιάδες κρούσματα. Είμαστε και στα τρία κύματα αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η κορύφωσή τους. Άργησαν να ξεκινήσουν σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω του κλίματος στην Ελλάδα. Έχουμε και τις γιορτές και τις εκδηλώσεις και περιμένουμε δυστυχώς αύξηση», ανέφερε αρχικά ο γιατρός.

Στη συνέχεια τόνισε πως: «Μεγάλη έκπληξη για μας, στην εντατική, είναι πως βγαίνουμε στη βροχή χωρίς ομπρέλα, με ένα τοίχος ανοσίας διάτρητο. Ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε υψηλού κινδύνου, στις ευπαθείς ομάδες και έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο, είναι απαράδεκτα χαμηλός και σε συνδυασμό με την νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που είναι πιο μεταδοτική, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

«Και το 2024 που είναι η πέμπτη χρονιά κορονοϊού είναι πρόκληση για τα συστήματα υγείας», τόνισε.

Εμβολιασμοί και μάσκες

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο: «η μάσκα είναι το δεύτερο μέτρο όταν δεν έχεις εμβολιαστεί, δεν έχεις ενισχύσει το τείχος ανοσίας. Όταν βγαίνεις έξω και θα έρθεις οπωσδήποτε σε επαφή με ανθρώπους που μολύνουν καθώς είναι χιλιάδες τα κρούσματα αυτή τη στιγμή, το μόνο που σε σώζει είναι να φοράς μάσκα και να επισκεφτείς έγκαιρα τον γιατρό και να αρχίσεις την αντιική θεραπεία».

37χρονος διασωληνωμένος με γρίπη  

«Στο νοσοκομείο, τα μισά περιστατικά, είναι γρίπης και μάλιστα έχουμε και μια διασωλήνωση 37 χρονών άτομο με γρίπη. Δεν έχουμε τέτοια πίεση στις εντατικές μονάδες από κορονοϊό. Δύο είναι τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες. Κορονοϊού και γρίπης. Θα μπορούσαμε να είχαμε ένα τείχος ανοσίας για να περιορίσουμε τις συνέπειες, τώρα που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Έχουμε κοκτέιλ ιών γιατί ξαναχτίζουμε την άμυνά μας», συνέχισε.

Πότε έρχεται η κορύφωση και πότε η αποκλιμάκωση

Για το πότε θα έρθει η κορύφωση των κρουσμάτων, ο κ. Καπραβέλος εκτιμά πως «προς το τέλος του Ιανουαρίου περιμένουμε να είναι η κορύφωση. 20-30 Ιανουαρίου θα είναι το αποτύπωμα των γιορτών και δυστυχώς το αποτύπωμα δεν θα είναι μόνο κρούσματα αλλά και σε αριθμό θανάτων». Μάλιστα, δεν αποκλείει να έχουμε και 100.000 κρούσματα ημερησίως καθώς «έχουμε και την υποπαραλλαγή και δεν παίρνουμε και μέτρα».

Για την αποκλιμάκωση είπε πως θα γίνει μετά τον Φεβρουάριο, όπως κάθε χρόνο. «Επομένως έχουμε ένα διάστημα κρίσιμο για να περιορίσουμε τις απώλειες», τονίζει.

Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων

Μετά τις γιορτές, τα παιδιά θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στα θρανία και υπάρχει ανησυχία από τους γονείς για την μετάδοση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε τα παιδιά μας ξανά να φοράνε μάσκα και να μειώσουν την κοινωνικότητά τους, διότι οι παππούδες ή γιαγιάδες ή κάποιοι ενήλικοι δεν φορούν μάσκα για να προστατευτούν».

Περισσότεροι εμβολιάζονται για γρίπη από την οποία έχουμε χάσει 5 ανθρώπους, παρά για κορονοϊό, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια αντί 130.000, τόνισε ο καθηγητής.

Σε κρούσματα και εισαγωγές είμαστε λίγο παραπάνω από τις αντίστοιχες βδομάδες πέρυσι. Σε θνησιμότητα είμαστε λίγο λιγότερο, συνέχισε. 

Αγαπηδάκη: Ανακοινώνονται μέτρα για τα σχολεία

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 προανήγγειλε πως θα υπάρξει τις επόμενες ώρες, ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από την Δευτέρα.

Παράλληλα,  κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. 

Σχετικά με τον κορονοϊό και την εξάπλωσή του, η Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της έξαρσης της γρίπης, σημείωσε ότι στόχος είναι η παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων προστασίας, κυρίως σε δομές υγείας και φροντίδας ατόμων από ευπαθείς ομάδες και υπογράμμισε ότι όλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται στο εξής σε ετήσια βάση, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Αναφορικά με το ΕΣΥ είπε πως θα υπάρξουν προσλήψεις γιατρών στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς και ότι προχωρά η επιλογή νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Κορονοϊόςειδήσεις τώραΝίκος Καπραβέλοςιώσειςκρούσματαεμβολιασμόςγρίπη