Κορονοϊός: Τεράστια αύξηση σε self και rapid test - «Όταν νοσήσουν όλοι, το κύμα θα υποχωρήσει»
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΤεράστια είναι η αύξηση στη διενέργεια self και rapid test από τους πολίτες σε σύγκριση με το διάστημα πριν από τις γιορτές, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ακόμα και μικρές ουρές έξω από κάποια κεντρικά φαρμακεία μεγάλων πόλεων. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών με συμπτώματα πλέον επιλέγει τα διπλά self test (για κορονοϊό και γρίπη), ώστε να γνωρίζουν από ποιον από τους δύο ιούς νοσούν.
Όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, αυτή η κατάσταση είναι απότοκος της μεγάλης θετικότητας από τη διασπορά των ιών στην κοινότητα τις τελευταίες μέρες, η οποία αυξήθηκε δραματικά το διάστημα των γιορτών.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη θετικότητα κορονοϊού και γρίπης στην κοινότητα και γι' αυτό πολίτες με κάποια συμπτώματα, αν και δεν είναι υποχρεωμένοι, έρχονται μαζικά στα φαρμακεία, ώστε να διαπιστώσουν, αν νοσούν και από ποιον ιό. Κάνουν τεστ άτομα όλων των ηλικιών. Πολλοί αγοράζουν τα απλά self test για τον κορονοϊό και αρκετοί πλέον τα διπλά self test, τα οποία δείχνουν ταυτόχρονα το ενδεχόμενο νόσησης από γρίπη ή κορονοϊό. Τα τελευταία πλέον τα έχουν μάθει οι πολίτες και τα προτιμούν, ώστε να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα. Κάποιοι εξακολουθούν να επιλέγουν τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία, κυρίως σε περίπτωση που θέλουν να δηλώσει στο σύστημα ο φαρμακοποιός ότι νοσούν, ώστε να είναι κατοχυρωμένοι στη δουλειά τους», αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.
«Θα υποχωρήσουν οι ιώσεις, όταν κολλήσουν όλοι»
Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση, με βάση την εικόνα που αποκομίζει καθημερινά, ότι αυτήν την στιγμή το «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού βρίσκεται στο πικ του και μετά από λίγες ημέρες θα αρχίσει να υποχωρεί.
«Αυτήν την περίοδο βλέπουμε ξεκάθαρα ότι κάθε οικογένεια έχει και τουλάχιστον έναν ασθενή. Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι νοσούν με ελαφρά συμπτώματα, το δυστύχημα είναι, όμως, ότι κάποιοι παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα. Γι' αυτό είναι απαραίτητο οι ευπαθείς ομάδες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας. Πιστεύω ότι μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα οι ιώσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν. Είναι πολύ μεγάλη η μεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα να μη μείνει κανένας που δεν θα έχει κολλήσει. Όταν νοσήσουν όλοι, μοιραία το κύμα των ιώσεων θα υποχωρήσει», σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Στο 80% η θετικότητα
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της θετικότητας μεταξύ αυτών που διενεργούν rapid test στα φαρμακεία, ο κ. Ευγενίδης αναφέρει ότι φτάνει στο 80%.
Μπορεί να μην είναι κανένας σε θέση να γνωρίζει, πόσοι από αυτούς που διενεργούν στο σπίτι τους self test είναι θετικοί, ωστόσο, το ποσοστό είναι επίσης υψηλό, γεγονός που φαίνεται και από τις απουσίες στο χώρο εργασίας. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που επιλέγουν να μην ανακοινώσουν στον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό περίγυρό τους ότι είναι θετικοί.
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σε ισχύ νόμος, ο οποίος να αναγκάζει τους θετικούς να το δηλώσουν, επαφίεται στην ευσυνειδησία του καθενός. Αυτοί που εντοπίζονται θετικοί μετά τη διενέργεια self test στο σπίτι τους και θέλουν να προστατέψουν τον κοινωνικό περίγυρο και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, στη δουλειά τους ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο βρεθούν, φορούν μάσκα και λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.
Οι τιμές των test
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τεστ, κατά τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κινούνται κατά μέσο όρο στα εξής επίπεδα:
Το απλό self test για τον κορονοϊό αγοράζεται από τα φαρμακεία κατά μέσο όρο προς δύο ευρώ. Αυτό που δείχνει τη νόσηση από κορονοϊό ή γρίπη, πωλείται προς 4-5 ευρώ, ενώ το rapid test διενεργείται στα φαρμακεία προς 5 ευρώ.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό