Υγεία|04.01.2024 18:24

Κορονοϊός: Πέθαναν σχεδόν 17.000 άνθρωποι μετά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης ως θεραπεία

Newsroom

Σχεδόν 17.000 άνθρωποι μπορεί να πέθαναν μετά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ερευνητών, την οποία επικαλείται το Politico.

Φάρμακο κατά της ελονοσίας

Το φάρμακο κατά της ελονοσίας συνταγογραφήθηκε σε ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, «παρά την απουσία στοιχείων που να τεκμηριώνουν τα κλινικά οφέλη του», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Biomedicine & Pharmacotherapy.

Τώρα, οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι περίπου 16.990 άνθρωποι σε έξι χώρες - Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ - μπορεί να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα.

Πώς προέκυψε ο αριθμός

Ο αριθμός αυτός προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2021, η οποία ανέφερε αύξηση κατά 11% του ποσοστού θνησιμότητας, που συνδέεται με τη συνταγογράφησή του κατά του COVID-19, λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, και της χρήσης του αντί άλλων αποτελεσματικών θεραπειών.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Λυών, στη Γαλλία, και του Κεμπέκ, στον Καναδά, χρησιμοποίησαν αυτό το ποσοστό για να αναλύσουν τα δεδομένα νοσηλείας για τον κορονοϊό σε κάθε μία από τις έξι χώρες, την έκθεση στην υδροξυχλωροκίνη και την αύξηση του σχετικού κινδύνου θανάτου που συνδέεται με το φάρμακο.

«Ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος»

Στην πραγματικότητα, λένε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι η μελέτη αφορά μόνο έξι χώρες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, όταν το φάρμακο συνταγογραφούνταν πολύ ευρύτερα.

Η υδροξυχλωροκίνη κέρδισε την προβολή εν μέρει λόγω του Γάλλου ιολόγου Didier Raoult, ο οποίος ήταν επικεφαλής του νοσοκομείου Mediterranee Infection Foundation, αλλά αργότερα απομακρύνθηκε εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης. Θεωρήθηκε επίσης κάτι σαν «θαυματουργή θεραπεία» από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε: «Τι έχετε να χάσετε; Πάρτε το».

Κορονοϊόςυδροξυχλωροκίνηειδήσεις τώραυδροχλωροκίνηχλωροκίνηφάρμακο