Υγεία|08.01.2024 12:18

Κορονοϊός: Πότε θα έχουμε κορύφωση του κύματος και πότε αποκλιμάκωση - Τι να προσέχουν οι γονείς μετά το άνοιγμα των σχολείων

Newsroom

Έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και ιώσεων αναμένουν οι ειδικοί τις ερχόμενες ημέρες, μετά τις γιορτές και αφού έχουν επιστρέψει στα θρανία οι μαθητές και οι γονείς στην καθημερινότητα. Υπάρχει σύσταση για χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους για να περιοριστεί η μετάδοση ενώ από το υπουργείο Υγείας τονίζεται η σημαντικότητα του εμβολιασμού κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Πότε έρχεται η κορύφωση - Οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά πως «η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23 - 24 του Γενάρη με περίπου 7.500 κρούσματα, 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα».

«Ο λόγος που βλέπουμε αυτήν τη διόρθωση που ανέφερα είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δε θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και για τους θανάτους», συνέχισε ο καθηγητής.

«Η αποκλιμάκωση φαίνεται να είναι λίγο αργή», συμπληρώνει ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως, εξαιτίας της χειμερινής περιόδου που διανύουμε η οποία ευνοεί τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω της συννοσηρότητας που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

«Θα πάμε σίγουρα σε αποκλιμάκωση και αυτό είναι το σημαντικό», τονίζει.

Αγαπηδάκη: Λιγότερες διασωληνώσεις και θάνατοι από πέρυσι 

Και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε στον σταθμό πως υπάρχει αυξημένη κάλυψη σε απλές κλίνες Covid, ωστόσο το ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζει πίεση.

«Ευτυχώς μέχρι τώρα έχουμε κάτω από 50% σε αυτούς τους δείκτες», ανέφερε σχετικά με τις διασωληνώσεις. «Έχουμε πολύ λιγότερες νέες διασωληνώσεις και θανάτους από πέρυσι. Αυτό δεν μας ικανοποιεί, γιατί κανένας θάνατος δεν είναι αποδεκτός από την πολιτεία όταν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελεσματικά μέτρα».

Εμβολιασμός για κορονοϊό και γρίπη 

«Έτσι, λοιπόν, καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα με το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού. Έχουμε περίπου 190.000 εμβόλια έναντι του Covid αυτή τη στιγμή και κλεισμένα 50.000 ραντεβού. Έχουμε ένα πολύ υψηλό κύμα γρίπης, έχει ήδη εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών», σημειώνει η κυρία Αγαπηδάκη.

Ιδιαίτερα, υπογράμμισε, πως το εμβόλιο κατά της γρίπης προλαμβάνει τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.

Τι να προσέχουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών

  • Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  • Πριν και μετά: - Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος - Το γεύμα - Τη χρήση της τουαλέτας
  • Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

- Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

- Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

- Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων - τήρηση φυσικών αποστάσεων

- Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

- Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

- Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

- Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Μέχρι πόσες απουσίες δικαιολογούνται

Από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει δημοσιοποιηθεί και η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόσησης από την COVID-19.

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςΕιρήνη Αγαπηδάκηγρίπηιώσειςειδήσεις τώρα