Διοικητές Νοσοκομείων: Τα 3 στάδια που ακολουθούν μέχρι τον διορισμό τους - Ποια η προετοιμασία και τα... αγκάθια
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΣτελέχη κάθε εμπειρίας και ηλικίας που θέλουν να γίνουν Διοικητές Νοσοκομείων θα καθίσουν σύντομα στα θρανία για το τεστ δεξιοτήτων.
Τις επόμενες εβδομάδες θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ όπως προβλέπει ο νόμος Κεραμέως, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα συγκεντρωθούν στις μεγάλες αίθουσες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στον Ταύρο για να αποδείξουν στην πράξη τις δεξιότητες που διαθέτουν για να κερδίσουν μία επιτελική θέση στο ΕΣΥ.
Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας
Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ, για 152 θέσεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, με τετραετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται, υποβλήθηκαν συνολικά 1.048 αιτήσεις.
Σε ό,τι αφορά στις ΥΠΕ για την κάλυψη 7 θέσεων Διοικητών και 14 θέσεων Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας, υποβλήθηκαν συνολικά 229 αιτήσεις.
Ήδη έχει συσταθεί η Κεντρική Επιτροπή του Διαγωνισμού στο ΑΣΕΠ η οποία και θα διοργανώσει τις επόμενες εβδομάδες το τεστ δεξιοτήτων όπως προβλέπεται στον νόμο Κεραμέως.
Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, το τεστ δεξιοτήτων θα γίνει ψηφιακά με υπολογιστές, αλλά με φυσική παρουσία στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στον Ταύρο. Το τεστ θα είναι κοινό και για τους Διοικητές Νοσοκομείων αλλά και για τους Διοικητές ΥΠΕ, ενώ θα δώσουν εξετάσεις το ίδιο διάστημα.
Όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων, μελετάται να χωριστούν οι υποψήφιοι σε ομάδες.
Πρέπει να τονιστεί ότι παρότι τα θέματα θα είναι ίδια για όλους, οι απαντήσεις δεν θα έχουν την ίδια σειρά ώστε να αποφευχθούν τυχόν …αντιγραφές, με βάση τουλάχιστον τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα.
Η διαδικασία αυτή πάντως προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς υποψηφίους, οι οποίοι λόγω και της εμπειρίας που διαθέτουν αλλά λόγω και της ηλικίας, θεωρούν προσβλητικό το γραπτό τεστ. Γι’ αυτό και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, οι γκρίνιες δίνουν και παίρνουν στα στελέχη της κυβέρνησης για τον νόμο που επιβάλλει το τεστ δεξιοτήτων.
Στο μεταξύ ξεκινά σιγά σιγά και η σύσταση των επιτροπών που θα ελέγξουν τα έγγραφα και θα εξετάσουν τους υποψηφίους που αναζητούν μία θέση στο ΕΣΥ. Να υπενθυμιστεί ότι θα δημιουργηθούν 7 επιτροπές για τους Διοικητές Νοσοκομείων και 1 για τις ΥΠΕ.
Αξιοσημείωτο είναι πως πρώτα θα δώσουν τις γραπτές εξετάσεις οι υποψήφιοι και μετά θα ελεγχθούν για την εγκυρότητα τους τα πιστοποιητικά, τα έγγραφα και τα πτυχία που έχουν καταθέσει.
Από τη διαδικασία της αξιολόγησης και των τεστ θα προκύψουν 15 υποψήφιοι, ενώ 7 θα περάσουν στη φάση των συνεντεύξεων, από όπου και θα δημιουργηθεί μία shortlist με 3 άτομα για να αποσταλεί στον υπουργό υγείας για να επιλέξει το τελικό πρόσωπο για κάθε θέση.
Σε ό,τι αφορά στα μόρια, 800 μπορεί να λάβει κανείς με το τεστ δεξιοτήτων, 600 για τα πτυχία και τις ξένες γλώσσες, 800 για την εργασιακή εμπειρία και 800 μόρια για τη συνέντευξη.
Η συνέντευξη πάντως που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική, φαίνεται ότι αποτέλεσε και τον αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά στελέχη της αγοράς υγείας ώστε να μην καταθέσουν υποψηφιότητα στον διαγωνισμό, καθώς κρίνουν πως η διαδικασία είναι απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών