Υγεία|02.04.2019 20:02

Πώς θα γίνεται η εισαγωγή στα νοσοκομεία μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με απλό τρόπο, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις θα γίνονται από δω και πέρα οι εισαγωγές των ασθενών στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αφού η κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων υγείας απλοποιεί όλες τις διαδικασίες.

Ειδικότερα, το πρώτο βήμα για μια νέα ψηφιακή εποχή στον τομέα της υγείας γίνεται πλέον πραγματικότητα με την επίσημη κατάργηση από τα μέσα Μαρτίου των βιβλιαρίων υγείας που έπρεπε να διαθέτουν όλοι οι ασφαλισμένοι. 

Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ και είναι σε ισχύ από τις 14 Μαρτίου του 2019, βάζει στο χρονοντούλαπο τα έντυπα αφού πλέον όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για να εισαχθεί κανείς πλέον σε δημόσιο νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική, Κέντρο Αποκατάστασης, Μονάδες Αιμοκάθαρσης και άλλες Μονάδες δεν απαιτείται κανένα βιβλιάριο, αλλά η ταυτοποίηση θα γίνεται με οποιοδήποτε νομιμοποιητικό δημόσιο έγγραφο όπως είναι η αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο κ.λ.π.

Οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν: «Σας ενημερώνουμε ότι τα έντυπα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών οικογένειάς τους καταργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.4603/2019 (ΦΕΚ 48/Α/14-3-2019).

Η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων κατά την εισαγωγή τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως κρατικό νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική, Κέντρα Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, θα πιστοποιείται με οποιοδήποτε νομιμοποιητικό δημόσιο έγγραφο (αστυνομική ταυτότητα , διαβατήριο κ.α.)».

Το σύστημα που θα ακολουθείται θα είναι μέσα από το ΑΜΚΑ του ασθενούς και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπου είναι ενταγμένοι όλοι οι πολίτες. 

Όλα αυτά μέχρι η διαδικασία να αντικατασταθεί πλήρως από τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τον οποίο σύντομα θα πρέπει να διαθέτουν όλοι οι ασφαλισμένοι. 

Στον ατομικό φάκελο υγείας θα εγγράφονται άλλωστε όλες οι νοσηλείες, οι θεραπείες, οι εξετάσεις και μεταξύ άλλων και τα φάρμακα των ασθενών. Για να αποκτήσει κανείς τον δικό του φάκελο θα πρέπει να επισκεφθεί έναν οικογενειακό γιατρό. Εάν βρει ελεύθερο για ραντεβού σε γιατρό δημόσιας Μονάδας (Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ κ.λ.π.) ή σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, δε θα χρειασθεί να καταβάλει το κόστος της επίσκεψης. 

Όμως λόγω του περιορισμένου αριθμού των οικογενειακών γιατρών στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) το υπουργείο Υγείας με πρόσφατο νόμο του, έδωσε το δικαίωμα και στους ιδιώτες γιατρούς να δημιουργούν ατομικό φάκελο υγείας στους ασθενείς ανεξάρτητα εάν είναι συμβεβλημένοι ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση όμως αυτή ο πολίτης πρέπει να καταβάλει κανονικά το κόστος της επίσκεψης στο γιατρό. 

Να σημειωθεί ότι η ψηφιακή διαδικασία που θα ακολουθείται τους επόμενους μήνες για την εισαγωγή στα νοσοκομεία μετά την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας, θα αντικατασταθεί πλήρως μέσω του ατομικού φακέλους υγείας. 

βιβλιάρια υγείαςκατάργηση