Υγεία|08.03.2024 16:48

Ψιττάκωση: Από τι προκαλείται, ποια τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Newsroom

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση της ψιττάκωσης στην Ευρώπη, που έχει καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων καθώς επίσης και νεκροί από τη νόσο.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός και ποιοι κινδνυεύουν περισσότερο

Από την  ψιττάκωση ως επί το πλείστον κινδυνεύουν:

  • Όσοι εργάζονται με πτηνά,
  • εργάτες πουλερικών,
  • κτηνίατροι,
  • ιδιοκτήτες πτηνών
  • και κηπουροί.

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών.

Τα συμπτώματα  περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ξηρό βήχα με συμπτώματα που μερικές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς

Πού καταγράφονται κρούσματα

«Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ήδη έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις των κρουσμάτων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, με κάθε χώρα να αναφέρει από 15 έως 30 κρούσματα η καθεμία μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Επίσης, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία, αν και η Αυστρία επιβεβαίωσε επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι πέθαναν, αλλά δεν έχει δώσει ακριβείς αριθμούς στον ΠΟΥ.

ειδήσεις τώρανόσοςΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςπτηνά