Αλλαγή ώρας: Πώς επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία
NewsroomΧτες, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η ώρα άλλαξε και οι δείκτες μετακινήθηκαν μια ώρα μπροστά. Ενώ κάποιους δεν τους επηρέασε καθόλου αυτή η αλλαγή, άλλοι μπορεί να βίωσαν μια σύγχυση, πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό.
Καθώς η αλλαγή ώρας φαίνεται πως επηρεάζει τους ανθρώπους, οι ειδικοί ζητούν εδώ και χρόνια τη μόνιμη καθιέρωση μιας ώρας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM).
Πώς ωφελεί την υγεία η καθιέρωση μιας ώρας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέσπιση μια ώρας ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τους φυσικούς ρυθμούς του βιολογικού ρολογιού του ανθρώπινου σώματος, οπότε η τήρησή της ωφελεί τη δημόσια υγεία.
«Το να έχουμε περισσότερο φως τα πρωινά είναι ευεργετικό», δήλωσε η Ρεμπέκα Ρόμπινς, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επιστήμονας στο Νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital στο ABC News.
«Κάποια θετικά στοιχεία που έχουμε δει από την σταθεροποίηση της ώρας είναι η μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως, ώστε τα παιδιά να μπορούν να περπατήσουν με ασφάλεια και να περιμένουν το σχολικό λεωφορείο. Η πρωινή έκθεση στο φως του ήλιου επίσης σταματάει τις πύλες της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου μας, και μεταβαίνει στη φάση αφύπνισης του κιρκάδιου ρυθμού μας. Αυτό είναι σημαντικό για τον εγκέφαλό μας να πει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας», επισημαίνει.
Πώς επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας η αλλαγή της ώρας
Αντίθετα, η αλλαγή της ώρας έχει συσχετιστεί με αυξημένες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, διαταραχές του ύπνου, διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και αυτοκτονίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine.
«Το ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται κατά 8% την άνοιξη, το οποίο είναι σημαντικό», λέει η Λία Κρολ, νευρολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Lewis Katz του Πανεπιστημίου Temple.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου περιγράφει την αλλαγή της ώρας ως μέσο ανάπτυξης χρόνιου «τζετ λαγκ» καθώς το βιολογικό ρολόι δεν ευθυγραμμίζεται με το περιβαλλοντικό.
«Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την προαγωγή της καρδιαγγειακής και νευρολογικής υγείας. Όσοι στερούνται ύπνου βιώνουν πονοκεφάλους, εγκεφαλική ομίχλη, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης και δεν παίρνουν σωστές αποφάσεις για τον εαυτό τους, επειδή η εκτελεστική λειτουργία δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», τονίζει ο Κρολ.
Ποιους επηρεάζει περισσότερο η αλλαγή της ώρας
Παρ΄ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να ενοχλεί απλά κάποιους ανθρώπους, τα άτομα με άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, συναισθηματική διαταραχή και άλλες διαταραχές της διάθεσης επηρεάζονται πολύ πιο αρνητικά από τις αλλαγές της ώρας, λένε οι ειδικοί.
Η Τζούντιθ Τζόζεφ, πιστοποιημένη ψυχίατρος και ερευνήτρια στο NYU Langone Medical Center δήλωσε στο ABC News: «Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη σταθεροποίηση της διάθεσης. Τα άτομα αυτά βιώνουν πιο διαταραγμένες αλλαγές στη διάθεση. Είναι πιο ευαίσθητα και πιο ευάλωτα».
Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για την αλλαγή της ώρας
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρόποι για να παραμείνετε υγιείς ενώ προετοιμάζεστε για την αλλαγή της ώρας. Το συχνό περπάτημα και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του κιρκάδιου ρυθμού και να ενισχύσουν τη διάθεση. Ο περιορισμός του χρόνου στην οθόνη και η αναζήτηση θεραπείας μπορούν να βελτιώσουν και τον ύπνο.
«Αφού γνωρίζετε πως θα αλλάξει η ώρα, ξεκινήστε να προετοιμάζεστε μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλάζοντας τη ρουτίνα σας 10 λεπτά κάθε μέρα. Πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα και αλλάξτε το πρόγραμμά σας σταθερά», συμβουλεύει η ψυχίατρος.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»