Υγεία|14.05.2024 15:52

«Πυρετός» του Ozempic για αδυνάτισμα: Ένας στους οκτώ ενήλικες στις ΗΠΑ το έχει δοκιμάσει

Newsroom

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι στις ΗΠΑ ένας στους οκτώ ενήλικες έχει δοκιμάσει το Ozempic ή άλλο φάρμακο για τον διαβήτη. Πρόκειται για ένα απίστευτο νούμερο που αντιστοιχεί σε περίπου το 12% όλων των ενηλίκων της χώρας.

Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Η έρευνα του KFF διαπίστωσε ότι περίπου το 12% των ενηλίκων έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα όπως το Ozempic ή το Mounjaro σε κάποια στιγμή. Η έρευνα πρόσθεσε ότι οι μισοί από αυτούς τους ενήλικες λαμβάνουν επί του παρόντος το φάρμακο. Από εκείνους που παραδέχθηκαν ότι δοκίμασαν αυτά τα φάρμακα, το 62 τοις εκατό δήλωσε ότι τα χρησιμοποιούσαν για τη διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης, ενώ οι υπόλοιποι τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τη Mirror, η έρευνα επικεντρώθηκε στα φάρμακα που είναι γνωστά ως «αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1», τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να περιορίσουν την πείνα.

«Η χρήση αναφέρεται από πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ενηλίκων που έχουν παθήσεις για τις οποίες συνταγογραφούνται αυτά τα φάρμακα, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή έχουν διαγνωστεί ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάτι που θα περιμέναμε να δούμε», δήλωσε ο Alex Montero, αναλυτής ερευνών από το πρόγραμμα έρευνας κοινής γνώμης και δημοσκοπήσεων του KFF.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει δύο φάρμακα GLP-1 που παρασκευάζονται με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη: Το Ozempic για τον διαβήτη τύπου 2 και το Wegovy για την απώλεια βάρους και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Ο οργανισμός ενέκρινε επίσης δύο φάρμακα με τη δραστική ουσία τιρεζεπατίδη: Mounjaro για τον διαβήτη τύπου 2 και Zepbound για την απώλεια βάρους. Μεταξύ των ατόμων που ζουν με μία από τις παθήσεις για τις οποίες έχουν εγκριθεί αυτά τα φάρμακα, τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκαν από το KFF, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία έρευνας για την πολιτική υγείας.

Συνολικά, το 43% των ενηλίκων με διαβήτη έχουν λάβει φάρμακα GLP-1, όπως και το 26% των ενηλίκων με καρδιακές παθήσεις και το 22% των ενηλίκων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Μεγάλο κόστος

Τα νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας παρουσιάζουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα βοηθώντας ορισμένους ανθρώπους να χάσουν κιλά, αλλά οι ενέσεις θα παραμείνουν απρόσιτες για εκατομμύρια ηλικιωμένους Αμερικανούς, επειδή η Medicare απαγορεύεται να καλύπτει τέτοια φάρμακα.

Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων, ορισμένοι νομοθέτες λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να διατηρήσουν έναν νόμο δεκαετιών που απαγορεύει στο Medicare να πληρώνει για νέα φάρμακα απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων των Wegovy και Zepbound. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η αρχική τιμή της κάλυψης αυτών των φαρμάκων είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσε να εξαντλήσει τον ήδη κλονισμένο τραπεζικό λογαριασμό του Medicare.

Αυτή είναι μια ματιά στη συζήτηση γύρω από το αν -και πώς- η Medicare θα πρέπει να καλύπτει τα φάρμακα για την παχυσαρκία. Ενώ όσοι χρειάζονται αυτό το φάρμακο δεν μπορούν πάντα να έχουν πρόσβαση σε αυτό, διασημότητες όπως η Oprah Winfrey, ο Elon Musk και η Sharon Osbourne έχουν αδυνατίσει και όλοι παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το Ozempic.

Το φάρμακο έχει γίνει τόσο δημοφιλές που δεν υπάρχει αρκετό από αυτό, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα, διότι πρόκειται για ένα φάρμακο που σώζει ζωές, προειδοποιούν οι γιατροί και οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου.