Υγεία|22.05.2024 06:45

Σε αναμμένα κάρβουνα τα στελέχη της Υγείας: Βγαίνουν οι πίνακες ΑΣΕΠ - Τι γίνεται με τους διορισμούς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται δεκάδες στελέχη του τομέα της Υγείας, αφού αναμένουν εντός των ημερών να εκδοθούν οι πίνακες με τους 15 πρώτους υποψήφιους που πέρασαν από τον σκόπελο των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ, ενώ διαθέτουν και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος Κεραμέως για να γίνουν διοικητές.

Αν και το ΑΣΕΠ θα έπρεπε να είχε εκδώσει ήδη τις 15άδες, κατά τη συνήθη τακτική του, έχει αφήσει τους υποψηφίους σε αναμονή αφού όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr, ακόμη συνεδριάζει με την αρμόδια επιτροπή για να ελέγξει τα πιστοποιητικά που έχουν καταθέσει όσοι θέλουν να γίνουν Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Αναρτώνται άμεσα οι πίνακες - 5 ημέρες για ενστάσεις

Παρ΄αυτά με βάση τις διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, οι πίνακες αναμένεται να αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε από τον διορισμό των Διοικητών των ΥΠΕ εξαρτάται και ο διορισμός των νέων Διοικητών Νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι στις επιτροπές που θα επιλέξουν τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων συμμετέχουν και οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.

Οι προσωρινοί πίνακες με τους 15 υποψήφιους διοικητές ΥΠΕ για κάθε μία από τις 7 Περιφέρειες, θα παραμείνουν στον αέρα για 5 ημέρες, ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος να υποβληθούν ενστάσεις από υποψηφίους που μπορεί να έχουν αντιρρήσεις ως προς τη μοριοδότηση τους.

Αμέσως μετά θα γίνει η οριστική μοριοδότηση προκειμένου να εξαχθεί η οριστική 7άδα ανά υγειονομική περιφέρεια. Οι τελικές λίστες με τα στελέχη του εθνικού συστήματος υγείας θα είναι αυτές που θα περάσουν και από προσωπική συνέντευξη από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο υγείας επικεφαλής της οποίας είναι η Γενική Γραμματέας Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Οι διορισμοί ακόμα αργούν

Πάντως, ενώ αρχικά οι Διοικητές των ΥΠΕ επρόκειτο να διοριστούν πριν τις ευρωεκλογές, τελικός όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει και θα αναλάβουν μετά τις κάλπες.

Αντίστοιχα οι Διοικητές των Νοσοκομείων αναμένεται να καθυστερήσουν πολύ περισσότερο, αφού υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν στο ethnos.gr ότι δεν πρόκειται να διοριστούν πριν από το Σεπτέμβριο. Εξάλλου η διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ καθυστερεί, με συνέπεια όμως τα νοσοκομεία να παραμένουν «παγωμένα», αφού τα υπάρχοντα στελέχη είναι σε αναμονή και κάνουν απλή διαχείριση στα ζητήματα που προκύπτουν.

Γι’ αυτό και οι όποιες αλλαγές στα νοσοκομεία προωθούνται μετά τον διορισμό των νέων διοικήσεων, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Το μόνο που φαίνεται πως θα αλλάξει μετά τις Ευρωεκλογές είναι οι εφημερίες στα νοσοκομεία. Ήδη οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις ώστε να καταλήξουν στο νέο μοντέλο εφημέρευσης του ΕΣΥ.

Η επίσπευση των διαδικασιών γίνεται βέβαια εξαιτίας της τραγικής εικόνας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το Γ.Γεννηματάς, φωτογραφίες από το οποίο δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι γιατροί που εφημέρευαν και δείχνουν τους ασθενείς να είναι στοιβαγμένοι στο Παθολογικό Τμήμα επάνω σε κρεβάτια. Εικόνες που κατά τους γιατρούς είναι μόνιμες στο νοσοκομείο και δεν αποτυπώνουν μία συγκεκριμένη στιγμή, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Διοικητές ΝοσοκομείωνΑΣΕΠδιορισμοίυπουργείο ΥγείαςΆδωνις Γεωργιάδηςδιοικητές