Υγεία|23.05.2024 07:50

Ανατρεπτική μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Newsroom

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι είναι μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο, ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη ένα ακόμα από τα οφέλη της είναι ότι μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από 100 ενήλικες ηλικίας 65 έως 75 ετών και προχώρησαν σε μέτρηση των βιοδεκτών των θρεπτικών συστατικών. Στη συνέχεια  υπέβαλλαν τους εθελοντές σε μαγνητικές τομογραφίες και σε μια σειρά γνωστικών τεστ. Διαπίστωσαν ότι  ορισμένοι επιδείκνυαν επιταχυνόμενη και άλλοι πιο αργή από την αναμενόμενη γήρανση του εγκεφάλου.

Πρώτη μελέτη που συνδυάζει γνωστικές αξιολογήσεις με βιοδείκτες 

Συνδυάζοντάς τα γνωστικά δεδομένα με τις διατροφικές μετρήσεις, βρήκαν ότι η δεύτερη κατηγορία είχε καλά επίπεδα λιπαρών οξέων, καροτενοειδών, χολίνης, δύο μορφών βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών στο αίμα τους.

«Ερευνήσαμε συγκεκριμένους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών, όπως το προφίλ λιπαρών οξέων, που είναι γνωστό ότι μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Αυτό συνάδει με τον εκτεταμένο όγκο ερευνών στον τομέα που καταδεικνύει τις θετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην υγεία, η οποία δίνει έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο Άρον Μπάρμπεϊ, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς.

«Η παρούσα μελέτη εντοπίζει συγκεκριμένα μοτίβα βιοδεικτών θρεπτικών συστατικών που είναι πολλά υποσχόμενα και έχουν ευνοϊκές συσχετίσεις με μετρήσεις των γνωστικών επιδόσεων και της υγείας του εγκεφάλου» πρόσθεσε.

Πρόκειται γι μία από τις πρώτες μελέτες που συνδυάζει απεικόνιση του εγκεφάλου, βιοδείκτες αίματος και επικυρωμένες γνωστικές αξιολογήσεις. «Αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων. Προχωράμε πέρα από την απλή μέτρηση των γνωστικών επιδόσεων με τα συμβατικά νευροψυχολογικά τεστ. Αντ’ αυτού, εξετάζουμε ταυτόχρονα τη δομή, τη λειτουργία και τον μεταβολισμό του εγκεφάλου, αποδεικνύοντας την άμεση σχέση μεταξύ αυτών των ιδιοτήτων και των γνωστικών ικανοτήτων. Επιπλέον, δείχνουμε ότι αυτές οι ιδιότητες του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με τη διατροφή, όπως αποκαλύπτεται από τα μοτίβα που παρατηρούνται στους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών» εξήγησε ο ερευνητής.

μεσογειακή κουζίναμεσογειακή διατροφήειδήσεις τώρατρόφιμαεγκέφαλος