Υγεία|26.05.2024 22:15

Συναγερμός στη Βραζιλία: Επιδημία λεπτοσπείρωσης μετά τις πλημμύρες

Newsroom

Οι αρχές της βραζιλιάνικης πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ επιβεβαίωσαν 54 κρούσματα της υδατομεταδιδόμενης νόσου της λεπτοσπείρωσης μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Εκατοντάδες κρούσματα στο μικροσκόπιο

Τέσσερις άλλοι έχασαν τη ζωή τους μετά τη νόσο, η οποία μεταδίδεται μέσω του νερού που έχει μολυνθεί από τα ούρα μολυσμένων ζώων, όπως οι αρουραίοι.

Μέχρι και 800 ύποπτα κρούσματα διερευνώνται επί του παρόντος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της πολιτείας.

Περισσότεροι από 165 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πλημμύρες και πολλοί άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι από 469 δήμους του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ έχουν πληγεί από αυτό που η κυβέρνηση της Βραζιλίας χαρακτήρισε "κλιματική καταστροφή".

Τουλάχιστον 581.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ σε προσωρινά καταλύματα μπόρεσαν να στεγαστούν 55.000 Gauchos (άνθρωποι από το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ), σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Τα συμπτώματα

Πολλές πόλεις της πολιτείας εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό και οι συνθήκες θα μπορούσαν να δουν τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης να αυξάνονται. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκό πόνο και ναυτία που ακολουθείται από εμετό.

Η υγειονομική υπηρεσία της πολιτείας έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι το νερό των πλημμυρών μπορεί να αναμιχθεί με λύματα, οδηγώντας στη μετάδοση ασθενειών όπως η λεπτοσπείρωση και η ηπατίτιδα Α.

Η Βραζιλία εμβολιάζει τον πληθυσμό της κατά της ηπατίτιδας Α, αλλά δεδομένου του μεγέθους της συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν ακόμη την κατανάλωση νερού ή τροφίμων που μπορεί να έχουν μολυνθεί με νερό από τις πλημμύρες.

Οι προσπάθειες ανάκαμψης και διάσωσης συνεχίζονται και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 1,8 δισ. δολάρια για τη στήριξη του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Καθώς τα νερά των πλημμυρών μειώνονται, η πλήρης κλίμακα των ζημιών στο νοτιότερο κρατίδιο της Βραζιλίας γίνεται όλο και πιο σαφής. Όσοι κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προσπαθούν να διασώσουν τα υπάρχοντα που άντεξαν στις πλημμύρες.

κρούσματαειδήσεις τώραεπιδημίαΒραζιλίαπλημμύρες