Υγεία|31.05.2024 06:44

Έρχεται η ανανέωση του ΕΣΥ 40 χρόνια μετά – Τι θα αλλάξει με τον νέο υγειονομικό χάρτη

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Οι υποσχέσεις που ακούστηκαν κατά καιρούς για ανανέωση του ΕΣΥ, πολλές. Παρά τους σχεδιασμούς όμως το δημόσιο σύστημα υγείας 40 χρόνια μετά τη δημιουργία του, παραμένει ίδιο απλά έχουν προστεθεί νέα προβλήματα.

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αλλάξει όλο τον υγειονομικό χάρτη ώστε να δώσει μία πιο σύγχρονη μορφή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα που σήμερα βρίθει προβλημάτων αλλά και δυσκολιών, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους.

Ο επανασχεδιασμός αυτός που περιλαμβάνει πολλές αλλαγές και συγχωνεύσεις, θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση να έχει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, καθώς ο φόβος είναι μην υπάρξουν αντιδράσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλοι οι υπουργοί Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες δεν προχώρησαν στον ανασχεδιασμό του ΕΣΥ.

Παρότι το σύστημα είναι πλέον απαρχαιωμένο ως προς τις δομές του και οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, είναι τελικά άγνωστο εάν και η σημερινή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αλλαγές.
Εξάλλου σήμερα το σύστημα διαθέτει κατακερματισμένες υπηρεσίες υγείας που δεν εξυπηρετούν τους ασθενείς, αλλά και μονάδες που φτιάχτηκαν με κομματικά κριτήρια.

Αποτέλεσμα όμως είναι να υπάρχουν διάσπαρτα νοσοκομεία τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι υποστελεχωμένα και δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, σχεδίαζε να αλλάξει τον υγειονομικό σχηματισμό, ώστε να προκύψουν μονάδες υγείας ανά τη χώρα που να καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται ήδη οι αλλαγές, ώστε να σχεδιαστούν συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης μονάδων υγείας.

Η κυβέρνηση με τον νέο υγειονομικό χάρτη θα ανασχεδιάσει το σύμπλεγμα νοσοκομείων που θα καλύπτει την κάθε περιοχή, ενισχύοντας ορισμένα νοσοκομεία ενώ τα υπόλοιπα θα διαδραματίζουν συμπληρωματικό ρόλο.

Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν και μετακινήσεις προσωπικού, όχι όμως σε μεγάλες αποστάσεις ώστε να μην προκληθούν αναταραχές στους κόλπους του ΕΣΥ.

Βασικά κριτήρια θα αποτελέσουν:

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες κι αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.
Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε ένα νοσοκομείο από τα δύο.

  • Βασικό κριτήριο θα είναι και ο αριθμός χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Εάν κριθεί ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος, στην περίπτωση αυτή θα μπαίνει λουκέτο στη μία χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου και οι επεμβάσεις θα διεξάγονται στο αμέσως κοντινότερο.
  • Και η πληρότητα όμως θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν είναι χαμηλή και οι νοσηλείες των ασθενών δεν ξεπερνούν το 60%, ο ανασχεδιασμός θα προβλέπει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες υπηρεσίες Υγείας.
  • Ήδη πάντως όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι όλα τα αναλυτικά στοιχεία από όλα τα νοσοκομεία της χώρας για πληρότητα, επεμβάσεις αλλά και κάλυψη υπηρεσιών.
  • Στοιχεία που θα κρίνουν και τις αλλαγές στο ΕΣΥ.
Άδωνις Γεωργιάδηςαφιέρωμα υγείας 2024ΕΣΥ