Editorial: Οι προκλήσεις στον τομέα της υγείας διαρκώς πολλαπλασιάζονται
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΜπροστά σε ένα νέο επαναστατικό «σκαλοπάτι» βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς οι προκλήσεις στον τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται, με νέες καινοτόμες θεραπείες που στηρίζονται στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ακόμη και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Οι δυνατότητες που παρέχονται πλέον στους ερευνητές να ξεπεράσουν εμπόδια του παρελθόντος για να καταλήξουν σε θεραπείες που θα φέρουν κοσμογονικές αλλαγές, είναι τεράστιες.
Φάρμακα που στηρίζονται σε μόρια, πεπτίδια, ορμόνες, κύτταρα, στη γενετική τροποποίηση αλλά ακόμη και στην τεχνολογία του mRNA που τόσο φόβισε μέσα στην πανδημία, είναι ήδη εδώ, ενώ αναμένεται να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Όμως ακόμη και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι στο άμεσο μέλλον θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη θεραπειών, ανεξάρτητα εάν προκύπτουν πολλά ερωτηματικά και ηθικά διλήμματα.
Ήδη εξάλλου η τεχνητή νοημοσύνη έχει διεισδύσει στον τομέα της διάγνωσης και αποτελεί βασικό όπλο της ιατρικής κοινότητας.
Όσο όμως ο τομέας της υγείας αναπτύσσεται τεχνολογικά, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό «υποχωρεί» σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα συστήματα υγείας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά και στην Ελλάδα παρουσιάζουν κρίσιμες ελλείψεις.
Η πολιτική της κάλυψης των αναγκών στο δημόσιο σύστημα υγείας που ακολουθείται στη χώρα μας, κρίνεται άκρως περιορισμένη και αναποτελεσματική. Συνέπεια όμως είναι ενώ οι επιστημονικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς, στην Ελλάδα να τρέχουμε ακόμη να καλύψουμε τα κενά στα νοσοκομεία.
Η στρεβλή διαχείριση των οικονομικών του συστήματος υγείας, οδηγούν και στη μη αξιοποίηση σημαντικών νέων θεραπειών που κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κλάδος του φαρμάκου (τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές εταιρείες), συχνά πυκνά διαμαρτύρεται στην χώρα μας για τη φαρμακευτική πολιτική που ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο.
Η αναδιαμόρφωση της πολιτικής που ακολουθείται για τα φάρμακα θα πρέπει να αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο για την κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη αλλάζει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις διακίνησης των νέων θεραπειών.
Η χώρα μας θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί σε όλα τα επίπεδα του τομέα της Υγείας, ώστε να μη χάσει μία μοναδική ευκαιρία να βελτιώσει τη ζωή των σημερινών πολιτών αλλά και των επόμενων γενεών.
Στο ένθετο υγείας του ethnos.gr αναλύονται θέματα ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την υγεία μας, όσο και για το αύριο των νέων θεραπειών που μπορούν να γλιτώσουν την ανθρωπότητα από σοβαρές και θανατηφόρες παθήσεις που σήμερα πληγώνουν.
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
- Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
- Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες