Υγεία|03.06.2024 19:42

Καναδάς: Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι του απαγόρευσαν να μελετήσει μυστηριώδη ασθένεια

Newsroom

Ένας κορυφαίος ομοσπονδιακός επιστήμονας στον Καναδά ισχυρίστηκε ότι του απαγορεύτηκε να διερευνήσει μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στην επαρχία New Brunswick και δήλωσε ότι φοβάται ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι που πάσχουν από την πάθηση αυτή παρουσιάζουν ανεξήγητη νευρολογική παρακμή.

Τι αποκάλυψε ο επιστήμονας

Οι ισχυρισμοί, που διατυπώθηκαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν σε συνάδελφό του και τα οποία είδε ο Guardian, προέκυψαν δύο χρόνια αφότου η ανατολική επαρχία έκλεισε την έρευνά της για μια πιθανή «συστάδα» περιπτώσεων.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο [New Brunswick] που δεν μπορεί απολύτως να εξηγηθεί από την προκατάληψη ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Michael Coulthart, ένας διακεκριμένος μικροβιολόγος. «Μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξηγούνται καλύτερα από το τελευταίο, αλλά είναι απλά πάρα πολλές (τώρα πάνω από 200)».

Οι υγειονομικές αρχές του New Brunswick προειδοποίησαν το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα πιθανό άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής Creutzfeldt-Jakob. Τα συμπτώματα αυτά ήταν ποικίλα και δραματικά: ορισμένοι ασθενείς άρχισαν να τρέχουν σάλια και άλλοι ένιωθαν σαν να σέρνονται έντομα στο δέρμα τους.

Η… λανθασμένη διάγνωση

Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας που δημιουργήθηκε από την επαρχία διαπίστωσε ότι η ομάδα των ασθενών είχε πιθανότατα υποβληθεί σε λανθασμένη διάγνωση και έπασχε από γνωστές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η επιτροπή και η κυβέρνηση του New Brunswick αμφισβήτησαν επίσης το έργο του νευρολόγου Alier Marrero, ο οποίος αρχικά παραπέμφθηκε σε δεκάδες περιπτώσεις από μπερδεμένους γιατρούς της περιοχής και στη συνέχεια εντόπισε περισσότερες περιπτώσεις. Ο γιατρός έχει γίνει έκτοτε σφοδρός συνήγορος των ασθενών που θεωρεί ότι έχουν παραμεληθεί από την επαρχία.

Η τελική έκθεση της επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε "συστάδα" ανθρώπων που έπασχαν από ένα άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο, σήμανε το τέλος της έρευνας της επαρχίας.

Αλλά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και είδε ο Guardian διηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία και δείχνουν ότι οι ανώτεροι ερευνητές επιστήμονες της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) εξακολουθούν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αιτία - και τα εξουθενωτικά συμπτώματα - μιας φαινομενικά ανεξήγητης ασθένειας που πλήττει δυσανάλογα τους νεότερους ανθρώπους.

Πολιτικοί λόγοι;

Ο επιστήμονας στο email που διέρρευσε, έγραψε ότι πιστεύει ότι μια "περιβαλλοντική έκθεση - ή ένας συνδυασμός εκθέσεων - πυροδοτεί και/ή επιταχύνει μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών συνδρόμων" με τους ανθρώπους να φαίνονται ευάλωτοι σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την αναδίπλωση των πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Ο Coulthart υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αυτό δεν εντάσσεται εύκολα σε "ρηχά παραδείγματα" διαγνωστικής παθολογίας και ότι η πολυπλοκότητα του θέματος έχει δώσει στους πολιτικούς ένα "παραθυράκι" για να συμπεράνουν ότι δεν συμβαίνει "τίποτα συνεκτικό".

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ... είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τα περιστατικά που μας έρχονται ως ύποπτα για νόσο prion», έγραψε ο Coulthart.

Αντίγραφα της ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων εστάλησαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας από μια ομάδα υπεράσπισης ασθενών τον Μάρτιο, αλλά δεν είναι σαφές αν έγινε κάποια ενέργεια.

ασθένειαεγκέφαλοςεπιστήμονεςειδήσεις τώραΚαναδάς