Υγεία|05.06.2024 07:50

Ήταν μεθυσμένη χωρίς να έχει πιει σταγόνα: Δεν την πίστευε κανένας γιατρός - Τι είχε τελικά;

Newsroom

Η αναπνοή της μύριζε αλκοόλ. Είχε ζαλάδες, σύγχυση και αδυναμία, τόσο πολύ που μια μέρα λιποθύμησε και χτύπησε το κεφάλι της στον πάγκο της κουζίνας ενώ ετοίμαζε το μεσημεριανό γεύμα για τα παιδιά της...

Ωστόσο, δεν είχε καταναλώσει ούτε μια σταγόνα αλκοόλ, κάτι που και η ίδια και ο σύζυγός της έλεγαν στους γιατρούς επί δύο χρόνια και δεν τους πίστευε κανείς!

«Επισκεπτόταν ξανά και ξανά τον οικογενειακό της γιατρό και πήγε επτά φορές στα επείγοντα μέσα σε δύο χρόνια», δηλώνει η Δρ Ραχέλ Ζεβούντε, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αλκοόλ της γυναίκας κυμαινόντουσαν μεταξύ 30 και 62 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο -με το φυσιολογικό να θεωρείται το κάτω από 2 χιλιοστόλιτρα, δήλωσε η Ζεβούντε στο CNN.

Άγνωστο το πώς λειτουργούν με τόσο υψηλά επίπεδα αλκοόλ

Τα επίπεδα αλκοόλ έως και 62 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο είναι εξαιρετικά υψηλά και θα μπορούσαν να θεωρηθούν απειλητικά για τη ζωή, ακόμη και θανατηφόρα, δήλωσε η Μπάρμπαρα Κορντέλ, πρόεδρος μιας ομάδας υποστήριξης με το όνομα Auto-Brewery Syndrome Information and Research, η οποία παρέχει ενημέρωση των ασθενών και διεξάγει έρευνες σχετικά με την ασυνήθιστη αυτή κατάσταση.

Αν και σε κανέναν γνωστό της τα επίπεδα αλκοόλ δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο, πολλοί άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα έως και 30 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο ή 40 χιλιοστόλιτρα, ανέφερε η Κορντέλ.

«Γνωρίζω πάνω από 300 άτομα που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης και έχουμε πάνω από 800 ασθενείς και φροντιστές στην ομάδα υποστήριξης στο Facebook», δήλωσε η Κορντέλ.

«Μέρος του μυστηρίου αυτού του συνδρόμου είναι πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν αυτά τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και να εξακολουθούν να περπατούν και να μιλούν», συμπληρώνει η ίδια.

Μία εξαιρετικά σπάνια ασθένεια

Οι γιατροί που ανά καιρούς έχουν εξετάσει τη γυναίκα έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα και αναρωτηθεί για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ της γυναίκας από το Τορόντο. Επίσης, έχει εξεταστεί από τρεις διαφορετικούς ψυχιάτρους, που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν θα μπορούσε να έχει πρόβλημα αλκοολισμού.

«Είπε στους γιατρούς ότι η θρησκεία της δεν επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ και ο σύζυγός της επιβεβαίωσε ότι δεν έπινε», δήλωσε η Ζεβούντε, η οποία περιέθαλψε τη γυναίκα και ήταν συν-συγγραφέας μιας έκθεσης για την υπόθεσή της, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο Canadian Medical Association Journal.

«Αλλά ήταν η έβδομη επίσκεψή της στα επείγοντα όταν ένας γιατρό είπε : “Νομίζω ότι αυτό ακούγεται σαν σύνδρομο εντερικής ζύμωσης” και την έστειλε σε ειδικό», είπε η Ζεβούντε.

Το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση κατά την οποία βακτήρια και μύκητες στο γαστρεντερικό σωλήνα μετατρέπουν τους υδατάνθρακες των καθημερινών τροφίμων σε αιθανόλη. Η πρώτη γνωστή περίπτωση εμφανίστηκε το 1946 στην Αφρική, όταν το στομάχι ενός 5χρονου αγοριού έπαθε ρήξη χωρίς γνωστό λόγο. Με τις απαραίτητες εξετάσεις είχε διαπιστωθεί πως η κοιλιά του ήταν γεμάτη με ένα «αφρώδες» υγρό που μύριζε αλκοόλ.