Υγεία|11.06.2024 22:15

Έρευνα: Τα φυτικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο

Newsroom

Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και να ζήσετε περισσότερο, βοηθώντας παράλληλα τον πλανήτη; Τότε πρέπει να ακολουθείτε μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, όπως προτείνουν ειδικοί.

Ενώ ο βιγκανισμός γίνεται τρόπος ζωής για όλο και περισσότερους ανθρώπους, νέα έρευνα δείχνει πως τα φυτικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο και έτσι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. 

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα υπερ- επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα

Αυτό σημαίνει πως ένας βίγκαν ή βετζετέριαν δεν είναι υγιές να καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες από βίγκαν κατεψυγμένη πίτσα με λαχανικά ή τηγανίτες πατάτες από φαστ φουντ, ντόνατ, και άλλα υπερ- επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα.

«Ενώ όλες αυτές οι εξαιρετικά επεξεργασμένες επιλογές είναι χωρίς κρέας, δεν σημαίνει πως δεν έχουν κινδύνους», δήλωσε ο Ντουάν Μέλορ, διαιτολόγος και διδάσκων στην Ιατρική Σχολή Aston στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν μπορούμε πάντα να υποθέτουμε ότι τα φυτικά σημαίνει πως είναι υγιεινά, καθώς και η ζάχαρη είναι φυτική. Πολλά τρόφιμα που δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα γλυκά και τα αναψυκτικά, είναι τεχνικά φυτικής προέλευσης, αλλά δεν θα θεωρούνταν απαραίτητα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής από την πλειοψηφία των ανθρώπων», επισημαίνει ο ειδικός. 

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τέτοιων φυτικών πρόχειρων τροφών αυξάνει δραματικά την κακή χοληστερόλη και την υπέρταση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, την οποία οι συγγραφείς χαρακτηρίζουν «την πρώτη» που δείχνει ότι οι εξαιρετικά επεξεργασμένες φυτικές τροφές συνδέονται με αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Η κατανάλωση φυτικών προϊόντων μπορεί να είναι ευεργετική, λειτουργώντας ως προστασία έναντι προβλημάτων υγείας, ή μπορεί να αποτελεί κίνδυνο. Όλα εξαρτώνται από το επίπεδο επεξεργασίας αυτών των τροφίμων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Renata Levy, ερευνήτρια στο Κέντρο Επιδημιολογικών Ερευνών στη Διατροφή και την Υγεία του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία.

Πώς επεξεργάζονται τα τρόφιμα αυτά 

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες, όπως θέρμανση, διάσπαση θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών, χύτευση και συμπίεση, και έχουν προστεθεί σε αυτά χημικές ουσίες για την αισθητική αλλοίωση του χρώματος, της οσμής, της γεύσης και της υφής.

Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι εύγευστα για τους ανθρώπινους γευστικούς κάλυκες και συχνά είναι εξαιρετικά βολικά, καθώς απαιτούν ελάχιστο ή καθόλου χρόνο προετοιμασίας.

Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αυγά και γάλα. Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν μαγειρικά συστατικά όπως αλάτι, βότανα και έλαια, καθώς και τρόφιμα όπως κονσέρβες και κατεψυγμένα λαχανικά που συνδυάζουν μαγειρικά συστατικά με μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Τα πρόσθετα τροφίμων και οι βιομηχανικοί ρύποι που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, επιδεινώνοντας περαιτέρω τους κινδύνους», δήλωσε η Φερμάντα Ράουμπερ, ερευνήτρια του πανεπιστημίου.

Η ειδικός επισημαίνει πως τα αποτελέσματα δείχνουν πως είναι σωστή η στροφή προς τρόφιμα φυτικής προέλευσης αλλά οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον βαθμό επεξεργασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της καρδιαγγειακής τους υγείας.

fast foodτρόφιμαυγείαέρευναειδήσεις τώραvegan