Υγεία|13.06.2024 15:51

Σαρηγιάννης για εργοστάσιο στην Κηφισιά: Επικίνδυνος ο τοξικός καπνός – Να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr

Καμπανάκι κινδύνου για τα τοξικά αέρια που απελευθερώθηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά «χτύπησε» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

«Να κρατήσουμε κλειστά παράθυρα»

«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή σε ένα τέτοιο συμβάν υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης» είπε αρχικά ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Από την καύση των υλικών που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εργοστάσιο προκαλούνται τοξικά αέρια, όπως υδροκυάνιο, τα οποία είναι αρκετά επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα αλλά και για το δέρμα», επισήμανε. «Μπορεί κάποιος να νιώσει μια κακή αίσθηση στο δέρμα. Αν το νιώσουμε να πλυθούμε», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων από τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σημείωσε ότι «είναι προφανές, ότι τα παιδιά να μην παίξουν σήμερα στην περιοχή και αν βγούν εξώ να μην βάλουν τα χέρια στο στόμα».

Ερωτηθείς τέλος για το πόσο κακό μπορεί να κάνουν στην υγεία μας αυτά τα τοξικά αέρια είπε: «Δεν είναι υπερβολικά επιβαρυντικό το φορτίο, με δεδομένο τον βαθμό έκθεσης, αλλά αν κάποιος έχει μια ευπάθεια προφενάστατα μπορεί να την επιτείνει υπερβολικά πολύ και αυτό να είναι επικίνδυνο. Όλες οι ουσίες αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση στο συσσωρευτικό αποτέλεσμα στο βάθος της ζωής μας. Δλδ όσο είναι δυνατόν να μειώνουμε αυτό το αποτέλεσμα».

ειδήσεις τώραεργοστάσιοΚηφισιάέκρηξηΔημοσθένης Σαρηγιάννης