Υγεία|23.06.2024 10:26

«Πονοκέφαλος» στο υπουργείο Υγείας: Στο Αιγαίο χωρίς υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα - Τα κενά σε Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε... πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξελιχθεί η στελέχωση με υγειονομικούς της νησιωτικής χώρας και αυτό το καλοκαίρι. Στο υπουργείο Υγείας σχεδόν καθημερινά γίνονται σε συσκέψεις και συναντήσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την έλλειψη προσωπικού στις μονάδες υγείας της νησιωτικής χώρας, με δεδομένο ότι τα κενά παραμένουν τεράστια τα τελευταία χρόνια.

Τα βασικά αγκάθια που αντιμετωπίζει το υπουργείο υγείας και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης σχετίζονται με τις δραματικές καθυστερήσεις στην κάλυψη των θέσεων ειδικά στα κέντρα υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, και να μην υπήρχαν οι καθυστερήσεις με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Και αυτό διότι το κόστος ζωής για τους υγειονομικούς στα νησιά είναι εξαιρετικά υψηλό και σχετίζεται κυρίως με τους χώρους διαμονής τους.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο υγείας συχνά πυκνά ασκεί πιέσεις στους τοπικούς άρχοντες των νησιών προκειμένου να διαθέσουν μόνιμες κατοικίες για γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να μη χρειάζεται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για να καλύψουν αυτή τη βασική ανάγκη.

Το υψηλό κόστος ζωής όμως σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδοχές κάνει τη μετακίνηση των υγειονομικών στην υπόλοιπη χώρα απαγορευτική. Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι άμεσα θα θεσμοθετήσει την οικονομική ενίσχυση των γιατρών και των νοσηλευτών δίνοντας κίνητρα για να πάνε στα νησιά. Παρόλα αυτά διανύουμε ήδη τον Ιούνιο και μέχρι στιγμής τα έσοδά τους δεν έχουν αυξηθεί.

Αποτέλεσμα όμως αυτής της εικόνας που έχει διαμορφωθεί σε μία περίοδο που ο πληθυσμός στα νησιά πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά γίνονται μετακινήσεις εξπρές νοσηλευτών και γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες. Μία λύση που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους συνδικαλιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΕΚΑΒ σε… μία ρόδα

Όμως δεν είναι μόνο οι υγειονομικές μονάδες που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού και δυσκολεύουν εξαιρετικά την εξυπηρέτηση των κατοίκων της νησιωτικής χώρας αλλά και των τουριστών. Και το ΕΚΑΒ έχει σοβαρή έλλειψη πληρωμάτων με συνέπεια τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να σπεύσουν ούτε στα επείγοντα περιστατικά.

Η ΠΟΕΔΗΝ πολλές φορές έχει καταγγείλει ότι δεν έχει γίνει καμία ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ενώ ο Πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακός έχει επισημάνει ότι και στην περίπτωση αυτή για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, γίνονται μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα περισσότερα νησιά πάντως διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο το οποίο δεν μπορεί να καλύπτει τα περιστατικά σε 24ωρη βάση. Παρότι εδώ και περίπου έναν χρόνο επρόκειτο να προωθηθεί νομοσχέδιο για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του φορέα και να ενισχυθεί τόσο με πληρώματα όσο και με εναέρια μέσα, μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο έχει μείνει στα συρτάρια.  

υπουργείο Υγείαςυγειονομικό προσωπικόΕΚΑΒνοσηλευτέςειδήσεις τώραειδήσειςκέντρα υγείαςασθενοφόρα