Υγεία|27.06.2024 06:43

Στο ΚΕΣΥ οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις αλλαγές στις ειδικότητες: Ξεκινούν διαμαρτυρίες

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών για τις αλλαγές στις ειδικότητες, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα κορυφώσουν τις απεργίες τους εάν δεν αρθεί η απόφαση. Πρόκειται για την υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η οποία υπεγράφη μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ και η οποία προβλέπει ότι πλέον θα απαιτούνται γραπτές εξετάσεις για το 20% των νέων γιατρών που θα επιλέγουν ειδικότητα με αναμονή.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) είναι έξαλλοι με τη συγκεκριμένη απόφαση και σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 15:00, ενώ θα πραγματοποιηθεί και κινητοποίηση στα γραφεία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) στις 12:00 με στόχο να συναντήσουν τον Πρόεδρο καθηγητή Δημήτρη Μπούμπα και να του ζητήσουν να πάρει πίσω την απόφαση.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου (ΕΙΝΑΠ) κατηγορούν τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ ως εμπνευστή της απόφασης τονίζοντας: «Ως εμπνευστής της γνωστής απαράδεκτης ρύθμισης για την έναρξη ειδικότητας και εξειδίκευσης των νέων γιατρών, οφείλετε να παρευρίσκεστε στο ΚΕΣΥ, για να εξηγήσετε στους συναδέλφους σας γιατί αποφασίσατε να καταστρέψετε το ΕΣΥ διώχνοντας τους νέους ειδικευόμενους από τη χώρα».

Οι δεσμεύσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Ο κλάδος είναι έξαλλος και για έναν ακόμη λόγο: Πριν από περίπου 1,5 μήνα όταν είχε δημοσιοποιηθεί το σχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους του κλάδου, είχε δεσμευτεί στην Πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ότι θα την αποσύρει. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση υπεγράφη κανονικά και μάλιστα εάν δεν αποσυρθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Πρόκειται πάντως για μία απόφαση που ουσιαστικά δημιουργεί νέους γιατρούς δύο ταχυτήτων, καθώς ορισμένοι θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα ξεκινούν ειδικότητα με σειρά προτεραιότητας, όπως ισχύει άλλωστε εδώ και δεκαετίες.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή των καθηγητών ιατρικής που δημιούργησε ο Άδωνις Γεωργιάδης θα διεξάγει 4 φορές το χρόνο εξετάσεις σχετικά με το ποιοι νέοι γιατροί θα ξεκινούν ειδικότητα εκτός σειράς στα τμήματα όπου υπάρχει αναμονή. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση του υπουργού Υγείας στις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των γιατρών καθώς ανάμεσα σε όσους διαμαρτύρονται έντονα είναι και γαλάζιοι συνδικαλιστές.

ειδικότητεςΆδωνις Γεωργιάδηςστάση εργασίαςγιατροίειδήσεις τώραυπουργείο Υγείας