Υγεία|27.06.2024 10:31

Συνάντηση Γεωργιάδη με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών για τα «αγκάθια» στα φάρμακα: Η «καυτή» ατζέντα

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τον δύσκολο γρίφο για τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις στα φάρμακα θα επιχειρήσουν να λύσουν σήμερα (27/6) από κοινού ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα, σε κοινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας θα βρεθούν σήμερα όλοι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Στις 12 μετά το μεσημέρι οι διοικήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), θα μεταβούν στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να συζητήσουν από κοινού όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των φαρμάκων.

Ο κλάδος εδώ και καιρό εκφράζει τις έντονες διαμαρτυρίες του για τις αυτόματες επιστροφές όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα φαρμακευτική δαπάνη, ένα σύστημα που προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Και αυτό διότι δεν μπορούν να υπολογίσουν ούτε στο ελάχιστο τι ποσά θα προκύψουν που δεν θα καταλήξουν στα ταμεία τους, αλλά θα πρέπει να επιστραφούν υποχρεωτικά στο σύστημα υγείας. Το περιβόητο clawback (σ.σ.: σύστημα αυτόματων επιστροφών) καίει ακόμη τον κλάδο αν και πια το σύστημα υπολογισμού του έχει διαφοροποιηθεί πλήρως και αποτελεί ουσιαστικά έναν σύνθετο γρίφο.

Τι θα ζητήσουν οι φαρμακοβιομήχανοι

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των τριών συνδέσμων αναμένεται να ζητήσουν από τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να τους γνωστοποιήσει το ποσό που προκύπτει τουλάχιστον για το 2023, των αυτόματων επιστροφών και των εκπτώσεων τις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν. Αποτελεί εξάλλου το βασικό πρόβλημα του κλάδου, αφού ενώ διανύουμε τα μέσα του 2024, ακόμη δεν τους έχουν ανακοινωθεί τα κονδύλια που θα πρέπει να επιστρέψουν.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του σύμφωνα με τις πηγές του ethnos.gr προτίθεται να ανακοινώσει στη φαρμακοβιομηχανία τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που έχει εφαρμόσει το τελευταίο διάστημα προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Παράλληλα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός υγείας θα επισημάνει ότι προτίθεται να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στην συνταγογράφηση προκειμένου να χορηγούνται τα φάρμακα μόνο στους ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

ειδήσεις τώραυπουργείο ΥγείαςφαρμακοβιομηχανίεςΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις