Ξεκινά το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΜετά από αρκετή καθυστέρηση, εκδόθηκε τελικώς σήμερα η διευκρινιστική απόφαση από το υπουργείο Υγείας για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.
Η απόφαση επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές, αλλά απεφεύχθη ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.
Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση
Ειδικότερα με την υπουργική απόφαση η οποία υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών, οδοντιάτρων και ειδικευόμενων ιατρών του ΕΣΥ.
Η απόφαση προβλέπει τη διαδικασία υποβολής αίτησης και τη τήρηση αρχείου, τις ειδικότερες προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας, το περιεχόμενο και την χρονική διάρκεια της αποφάσεως περί χορήγησης της άδειας, τις αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου για την τήρηση των όρων, καθώς και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεως των όρων χορήγησης της άδειας.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμοστικής νομοθέτησης, η οποία προωθεί με ταχείς ρυθμούς τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία με σκοπό την βέλτιστη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας η παροχή δυνατότητας στους ιατρούς του ΕΣΥ μέσω της απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, θα αξιοποιήσει την κλινική εμπειρία τους, θα ενισχύσει πραγματικά το εισόδημά τους και αναμένεται ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.
Έλεγχος κάθε 6 μήνες
Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται πώς θα ελέγχονται κάθε έξι μήνες για να διαπιστώνεται εάν έχει πέσει η απόδοση της κλινικής τους.
Να υπενθυμιστεί ότι η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση εγκρίσεώς της από το αρμόδιο όργανο του Νοσοκομείου, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων.
Με βάση τον νόμο οι γιατροί του δημοσίου επιτρέπεται να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και να εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες όπως φαρμακευτικές. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προωθηθεί αρχικά στο περιβόητο νόμο Γκάγκα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων. Γι' αυτό και δεν είχε εφαρμοστεί άμεσα.
Άλλωστε με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία θα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου οι γιατροί να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.
Άγνωστο παραμένει εάν ο εξάμηνος έλεγχος θα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς δεν θα προωθούνται τεχνιέντως στον ιδιωτικό τομέα.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό