Υγεία|09.07.2024 06:25

Ανησυχητικά στοιχεία για τα ταμπόν - Έρευνα δείχνει πως όλα περιέχουν μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο

Newsroom

Τα ταμπόν και οι σερβιέτες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας και την ακολουθούν για πολλά χρόνια. Ωστόσο, κρύβουν και αρκετούς κινδύνους εάν δεν γίνεται σωστή χρήση τους.

Περιέχουν τοξικά μέταλλα 

Ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία αναδεικνύει μια νέα έρευνα με επικεφαλής ερευνητές του UC Berkeley που δείχνει πως τα ταμπόν από διάφορες μάρκες που εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποιούν κάθε μήνα μπορεί να περιέχουν τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα ταμπόν είναι πιθανή πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, επειδή το δέρμα του κόλπου έχει μεγαλύτερη πιθανότητα απορρόφησης χημικών ουσιών από ό,τι το δέρμα σε άλλα σημεία του σώματος.

Επιπλέον, τα προϊόντα χρησιμοποιούνται από μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 50-80% των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν για αρκετές ώρες κάθε φορά.

Πολλοί οι κίνδυνοι, λίγες οι έρευνες για τα ταμπόν  

«Παρά τις ανησυχίες για την δημόσια υγεία, έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες για τη μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Jenni A. Shearston, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UC Berkeley και στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μετρά μέταλλα στα ταμπόν. Είναι ανησυχητικό ότι βρήκαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων που εξετάσαμε, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος», επισημαίνει.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Έχει διαπιστωθεί ότι τα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, υπογονιμότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Αν και τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και εκτιθέμεθα σε χαμηλά επίπεδα, η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι τα μέταλλα υπάρχουν και στα προϊόντα εμμήνου ρύσεως και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα», τονίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 16 μετάλλων (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, υδράργυρο, νικέλιο, μόλυβδο, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρο) σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες.

Μέταλλα υπάρχουν σε όλα τα ταμπόν 

Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το πού αγοράστηκαν τα ταμπόν (ΗΠΑ έναντι ΕΕ/Ηνωμένου Βασιλείου), βιολογικά έναντι μη βιολογικών και μάρκες καταστημάτων έναντι επώνυμων.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα μέταλλα υπήρχαν σε όλους τους τύπους ταμπόν και πως καμία κατηγορία δεν είχε σταθερά χαμηλότερες συγκεντρώσεις όλων ή των περισσότερων μετάλλων.

Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες στα μη βιολογικά ταμπόν, αλλά το αρσενικό ήταν υψηλότερο στα βιολογικά ταμπόν.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι κατασκευαστές πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο παρασκευής και να ελέγχουν τα προϊόντα τους για την ύπαρξη τοξικών μετάλλων.

γυναίκαπερίοδοςαρσενικόειδήσεις τώραέρευνα