Υγεία|06.07.2024 12:00

Αυτό είναι το χειρότερο σημείο που μπορεί να σε τσιμπήσει μέλισσα: Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Newsroom

Ένα τσίμπημα μέλισσας δεν είναι ποτέ… ευχάριστο. Ωστόσο τι γίνεται όταν σε τσιμπήσει στο χειρότερο σημείο;

Στο ερώτημα ποιο είναι αυτό, την απάντηση μπορεί να την δώσει ένας άνδρας από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος δέχτηκε τσίμπημα μέλισσας κατευθείαν στο βολβό του ματιού και έπρεπε να υποστεί τις σοβαρές συνέπειες.

Ο Γολγοθάς του 55χρονου

Ο άτυχος 55χρονος άνδρας προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά με σοβαρή επιδείνωση της όρασης και πόνο στο δεξί του μάτι αμέσως μετά το τσίμπημα. Εκεί οι γιατροί του αφαίρεσαν το κεντρί της μέλισσας και στη συνέχεια του έδωσαν εξιτήριο. Μόνο που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κάνει τόσο καλή δουλειά και ένα κομμάτι του κεντριού παρέμεινε ενσωματωμένο στον βολβό του ματιού του άνδρα.

Κατά τον έλεγχο του δεξιού ματιού του άνδρα δύο ημέρες μετά το τσίμπημα της μέλισσας, οι ειδικοί οφθαλμίατροι Talia Shoshany και Zeba Syed διαπίστωσαν ότι ήταν πρησμένο και κατακόκκινο, με το αίμα να λιμνάζει εμφανώς στο κάτω μέρος της ίριδας. Ο άνδρας πονούσε επίσης πολύ και μια γρήγορη εξέταση αποκάλυψε ότι η όρασή του είχε επιδεινωθεί σε σημείο που μόλις και μετά βίας μπορούσε να μετρήσει τα δάχτυλα.

Πέντε μήνες κράτησε το μαρτύριο

Επιθεωρώντας τον βολβό του ματιού του άνδρα με μια σχισμοειδή λυχνία, ένα μικροσκόπιο με έντονο φως, οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα. Συγκεκριμένα βρήκαν ένα θραύσμα κεντριού ακριβώς στο όριο μεταξύ του κερατοειδούς του άνδρα και του λευκού του ματιού του. Αμέσως το έβγαλαν με ειδικό μικροτσίμπιδο και συνταγογράφησαν τοπικές αντιβακτηριακές οφθαλμικές σταγόνες και πρεδνιζολόνη.

Η κατάσταση του άνδρα δεν βελτιώθηκε αμέσως, αλλά ο Shoshany και ο Syed ανέφεραν ότι σε πέντε μήνες παρακολούθησης η όρασή του είχε βελτιωθεί σε 20/25. Όσο για το πώς ο άνδρας κατάφερε να τσιμπηθεί στον βολβό του ματιού, οι λεπτομέρειες είναι άγνωστες, αλλά εικάζεται ότι ήταν απίστευτα άτυχος, καθώς τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια, με ελάχιστες καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην επιστημονική βιβλιογραφία.

μέλισσεςειδήσειςνοσοκομείοειδήσεις τώραμέλισσαΗΠΑ