Υγεία|06.07.2024 06:51

Κορονοϊός: Οι υποπαραλλαγές FLiRT προκαλούν πονοκέφαλο – Τις πιάνουν τα εμβόλια;

Newsroom

Οι υποπαραλλαγές FLiRT έχουν σημάνει συναγερμό στους ειδικούς, καθώς είναι η αιτία για την καλοκαιρινή έξαρση κρουσμάτων κορονοιού. Αυτό μαρτυρά και η ραγδαία αύξηση των νοσηλειών οι οποίες μέσα σε 2 εβδομάδες διπλασιάστηκαν, αλλά και η αύξηση στους θανάτους.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, 22 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές του κορονοιού και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 472, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 182, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

«Από τα γράμματα που ξεκινάνε αυτά τα αμινοξέα έχει βγει ο κωδικός φλερτ. Έχουν μεταλλαχθεί σε διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού, και φαίνεται ότι σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά και διαφυγή από προηγούμενες λοιμώξεις ή από προηγούμενα εμβολιασμό» ανέφερε στο OPEN, o αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, είπε «αριθμός νοσηλευόμενων 18, 20,25 ασθενών σε απλές κλίνες με κορονοϊό είχαμε τις εποχές της πανδημίας. Μετά από πολλούς μήνες μετά από μεγάλο διάστημα ξανά επανέρχονται αυτοί οι αριθμοί».

«Αυτές τις μέρες βλέπουμε αύξηση των αντίιικων θα σας πω ένα παράδειγμα, τον Μάιο κάναμε περίπου στις 50 αιτήσεις τώρα κάνουμε γύρω στις 300 αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία έξαρση» υποστήριξε ο Στέλιος Λουκίδης.


Φόβοι για αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων

Προς το παρόν δεν φαίνεται τα νέα στελέχη να προκαλούν πιο βαριά νόσηση, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση σε διασωληνώσεις και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες. «Παρατηρείται σε κάποια άτομα μία βαρύτερη διαδρομή με περισσότερα συμπτώματα» είπε ο κ. Τζανάκης.

Το νέο κύμα κορονοϊού προκαλεί ανησυχία και οι ειδικοί συνιστούν, να μη ξεχνάμε να φοράμε τη μάσκα μας σε πολυσύχναστους χώρους.

Γκίκας ΜαγιορκίνηςΚορονοϊόςCovid-19Νίκος Τζανάκηςειδήσεις τώρα