Υγεία|09.07.2024 21:13

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Νέο χάπι αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας - Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Newsroom

Η δοκιμή ενός νέου φαρμάκου γονιμότητας έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και να οδηγήσει σε αύξηση 7% των γεννήσεων.

Το χάπι, γνωστό ως OXO-001, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη δεκτικότητα της επένδυσης της μήτρας στην εμφύτευση εμβρύου. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν νέες ελπίδες για ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένα αποτυχίες εμφύτευσης κατά τη διάρκεια διαδοχικών γύρων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής, τα οποία υπογραμμίζουν τις δυνατότητες του OXO-001 να γίνει η πρώτη θεραπευτική θεραπεία που θα αυξήσει την επιτυχία της εμφύτευσης εμβρύου. Αυτό το μη ορμονικό φάρμακο χρησιμοποιεί έναν νέο μηχανισμό δράσης, που δρα απευθείας στο ενδομήτριο», δήλωσε ο Δρ Ignasi Canals, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ισπανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Oxolife.

Τι αναφέρει η Oxolife

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην 40ή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα.

Τα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν βελτιωθεί σταθερά χάρη στην πρόοδο στη συλλογή ωαρίων, την καλλιέργεια εμβρύων και την επιλογή των εμβρύων που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε επιτυχημένες εγκυμοσύνες. Ωστόσο, η διασφάλιση της προόδου της εγκυμοσύνης μετά την εμβρυομεταφορά έχει σημειώσει μικρότερη πρόοδο.

Η εμφύτευση, είναι ένα κρίσιμο ορόσημο στην εγκυμοσύνη, περιλαμβάνει μια σύνθετη αλληλουχία σηματοδότησης μεταξύ του εμβρύου και της επένδυσης της μήτρας. Η Oxolife δεν αποκάλυψε τον ακριβή μηχανισμό του OXO-001, αλλά δήλωσε ότι «επιτρέπει την έκφραση βασικών μορίων που επιτρέπουν στο έμβρυο να σταματήσει να κυλά (στην επιφάνεια της μήτρας), να εισβάλει και να ολοκληρώσει την εμφύτευση».

Πως πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Στην τελευταία μελέτη, που διεξήχθη σε 28 κέντρα στην Ευρώπη, συμμετείχαν 96 γυναίκες ηλικίας έως 40 ετών που υποβλήθηκαν σε μία μόνο εμβρυομεταφορά κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας. Η τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή δοκιμή είχε 42 γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο και 54 έλαβαν μια ημερήσια δόση OXO-001. Η θεραπεία ξεκίνησε έναν εμμηνορροϊκό κύκλο πριν από την εμβρυομεταφορά και συνεχίστηκε μέχρι πέντε εβδομάδες μετά.

Οι γυναίκες που έλαβαν OXO-001 εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά βιοχημικής εγκυμοσύνης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (76% έναντι 52%). Τα οφέλη παρέμειναν με υψηλότερα ποσοστά ανιχνευόμενων καρδιακών παλμών στις 10 εβδομάδες (46% για το OXO-001 έναντι 36% για το εικονικό φάρμακο) και τα ποσοστά ζωντανών γεννήσεων (43% έναντι 36%).

Το φάρμακο δεν φάνηκε να έχει αρνητικές παρενέργειες και η παρακολούθηση έξι μηνών έδειξε υγιή ανάπτυξη στα μωρά, χωρίς διαφορές σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

ειδήσειςμελέτηγυναίκεςέρευνεςεξωσωματική γονιμοποίησηχάπιειδήσεις τώρα