Υγεία|10.07.2024 12:36

Άδωνις Γεωργιάδης: Πίσω ολοταχώς για τους ιδιώτες γιατρούς μετά τις απειλές για αυστηρές ποινές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στροφή «180 μοιρών» φαίνεται ότι επιχειρεί να κάνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για το θέμα των ιδιωτών γιατρών τους οποίους απείλησε με αυστηρές ποινές εάν δεν συνδράμουν στα κενά του ΕΣΥ.

Πιο διαλλακτικός μετά τον σάλο

Ο υπουργός υγείας μετά τον σάλο που προκλήθηκε στον ιατρικό κόσμο, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός απέναντι στον κλάδο και πλέον τους απευθύνει πρόσκληση για συζήτηση ώστε να εργαστούν στο ΕΣΥ με δελτίο παροχής υπηρεσιών ώστε να καλύψουν εφημερίες κι άλλες υπηρεσίες των δημοσίων νοσοκομείων, με δεδομένο ότι λείπουν σημαντικές ειδικότητες γιατρών.

Να υπενθυμιστεί ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι είχε απειλήσει τους ιδιώτες γιατρούς πολλών περιοχών όπου καταγράφονται σοβαρά κενά στα νοσοκομεία, ότι θα τους αποκλείσει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή ακόμη ότι θα προχωρήσει σε επίταξη, στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν να εργαστούν για τον δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός υγείας μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση σημείωσε ότι έχει δώσει εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων που παρουσιάζουν κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, να καλέσουν τηλεφωνικά ιδιώτες γιατρούς της περιοχής προκειμένου να τους απευθύνουν πρόσκληση για να εργαστούν με μπλοκάκι ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει το αποτέλεσμα ο υπουργός υγείας από από το κάλεσμα αυτό, ώστε να αποφανθεί και τι θα κάνει στη συνέχεια. Να σημειωθεί ότι μετά τις απειλές του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον ιδιωτών γιατρών υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από ιατρικούς συλλόγους και φορείς του επιστημονικού κόσμου.

«Εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Υπάρχουν περιοχές της χώρας που έχουμε κάνει επανειλημμένα πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και βγαίνουν διαρκώς άγονες.

Υπάρχει νοσοκομείο που έχουμε κάνει 14 φορές πρόσκληση για 4 παθολόγους και έχουμε 14 φορές μηδέν προσλήψεις. Παραδείγματος χάρη η Κως. Ταυτόχρονα όμως, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πληθώρα στις συγκεκριμένες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Και συνέχισε: «Τι λέμε εμείς στο Υπουργείο Υγείας; «Είσαι ιδιώτης γιατρός, καμία αντίρρηση, το σεβόμαστε, όμως δεν μπορείς να αδιαφορείς για το αν λειτουργεί το νοσοκομείο και για το αν οι συνάδελφοί σου δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο».

Εχθές, οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, πήραν τηλέφωνο  με δική μας εντολή έναν - έναν όλους τους γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση. Δεν γνωρίζω ακόμα τα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης, όταν ενημερωθώ θα σας πω.

Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω «υποχρεωτικά» μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως Υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται».

γιατροίειδήσεις τώραΕΣΥΆδωνις Γεωργιάδηςγιατρός