Υγεία|14.07.2024 22:15

Κορονοϊός: Το ύπουλο σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνοούν

Newsroom

Αν και στο μυαλό των περισσότερων ο βήχας και ο πυρετός είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα τα οποία έχουν συνδέσει με τον Covid, επιστήμονες κρούουν καμπανάκια και για άλλα λιγότερο χαρακτηριστικά συμπτώματα, αλλά που εξίσου πρέπει να προβληματίσουν.

Τον Ιανουάριο του 2020, ένας άνδρας που θα γραφόταν στην ιστορία ως ο πρώτος τεκμηριωμένος ασθενής κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε μία κλινική επειγόντων περιστατικών. Δύο από τα συμπτώματά του, ένας βήχας και ένας πυρετός, ήταν μεταξύ εκείνων που θα γίνονταν γνωστά ως τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του. Ωστόσο, ο ασθενής υπέφερε για δύο ημέρες με ναυτία και εμετό.

Πολλοί από εμάς συνδέουμε τον Covid με αναπνευστικά προβλήματα. Αλλά κάποιοι άνθρωποι που αρρωσταίνουν με τον ιό ποτέ δεν βιώνουν πονόλαιμο, βήχα ή πόνο στο σώμα, ανέφερε στους New York Times ο Δρ. Peter Chin-Hong, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Κάποια άτομα αισθάνονται περισσότερο σαν να έχουν τροφική δηλητηρίαση υποστηρίζει.

Με τα κρούσματα του Covid να αυξάνονται και τις λεγόμενες παραλλαγές "FLiRT" να τροφοδοτούν ακόμη μία καλοκαιρινή έξαρση, τα γαστρεντερικά συμπτώματα αυξάνονται.

Σε μερικούς ανθρώπους, τα γαστρεντερικά συμπτώματα εμφανίζονται κατά τις πρώτες μέρες της λοίμωξης, πριν αναπτύξουν πυρετό και βήχα. Αλλά πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μόνο γαστρεντερικά συμπτώματα «ποτέ δεν το σκέφτονται ως Covid», είπε ο Δρ. Chin-Hong.

Η διάρροια είναι ένα κοινό γαστρεντερικό σύμπτωμα που σχετίζεται με τον Covid, είπε ο Δρ. Chin-Hong. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να χάσουν την όρεξή τους και να βιώσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και εμετό.

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για όποιον έχει Covid, αλλά η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι κρίσιμη αν αντιμετωπίζετε διάρροια ή εμετό. Αν δυσκολεύεστε να κρατήσετε τροφή στο στομάχι, επιλέξτε ήπια τρόφιμα όπως τοστ και μπανάνες, είπε η Δρ. Adrienna Jirik, γαστρεντερολόγος στην Cleveland Clinic.

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι παραλλαγές

Οι παραλλαγές του Covid φαίνεται ότι προκαλούν εκτός από την ενόχληση του πεπτικού συστήματος, πονόλαιμο, συμφόρηση ή καταρροή, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, πυρετό ή ρίγη, βήχα και κόπωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δυσκολίες στην αναπνοή. Η αίσθηση της έλλειψης γεύσης ή της όσφρησης, φαίνεται επίσης ότι είναι πολύ λιγότερο κοινό σύμπτωμα πια, απ'ότι ήταν.

«Αν όλοι στο σπίτι σας έχουν Covid και έχετε διάρροια, τότε πρέπει να το συνδυάσετε», λέει ο Δρ. Chin-Hong.

ΚορονοϊόςCovid-19συμπτώματαειδήσεις τώρα