Υγεία|14.07.2024 09:20

Διοικητές ΥΠΕ: Τι ερωτήσεις δέχονται οι υποψήφιοι στην προσωπική συνέντευξη του ΑΣΕΠ – Πότε ξεκινά η διαδικασία για τους Υποδιοικητές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στην τελική ευθεία οδεύει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων στελεχών στο ΕΣΥ, ξεκινώντας από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και στη συνέχεια τον Υποδιοικητών. Ήδη ξεκίνησαν οι συνεντεύξεις για τους υποψήφιους Διοικητές της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 12 Ιουλίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, συνολικά εξετάστηκαν 10 υποψήφιοι για τη θέση του Διοικητή της 1ης και της 2ης ΥΠΕ παρότι υπήρχαν 2 «επτάδες» που είχαν προκριθεί, αφού κάποια πρόσωπα συνέπιπταν καθώς υπέβαλαν τα χαρτιά τους και για τις δύο θέσεις.

Με βάση τους υπολογισμούς υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στο ethnos.gr, την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους υποψήφιους Διοικητές, αφού θα υποβληθούν σε προσωπική συνέντευξη και οι ενδιαφερόμενοι των υπολοίπων 5 Υγειονομικών Περιφερειών.

Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία με προσωπικές συνεντεύξεις για τους υποψήφιους Υποδιοικητές των ΥΠΕ. Την πρώτη ημέρα έχουν προσκληθεί με mail 20 στελέχη (επίσης πολλοί είναι κοινοί για περισσότερες από μία ΥΠΕ), ενώ η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει 12 ώρες αφού ξεκινά στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί με βάση το πρόγραμμα στις 21:00 το βράδυ.

Τι ερωτήσεις υποβάλλονται

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, η αρμόδια επιτροπή που έχει ορισθεί με βάση τον νόμο Κεραμέως θέτει σχεδόν ίδιες ερωτήσεις σε όλους τους υποψήφιους.

Στην επιτροπή συμμετέχουν:

  • η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης Εύη Δραμαλιώτη,
  • ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Κιρμικίρογλου,
  • η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη καθώς και εκπρόσωπος από το ΑΣΕΠ και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Οι ερωτήσεις πάντως είναι κυρίως επιχειρησιακής φύσεως και σχετίζονται με τη διαχείριση των νοσοκομείων, τα οικονομικά τους αλλά και την κάλυψη των κενών σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ενδεικτικά οι ερωτήσεις που «έπεσαν» στους υποψήφιους Διοικητές της 1ης και της 2ης ΥΠΕ ήταν μεταξύ άλλων:

-«Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε για να προσλάβετε άμεσα γιατρούς εάν λείπουν από τα νοσοκομεία». Ένα ζήτημα που απασχολεί δεόντως τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα με τον Άδωνι Γεωργιάδη να απειλεί ιδιώτες γιατρούς με επίταξη.

-Επίσης μία άλλη ερώτηση που υποβλήθηκε ήταν: «Από τα πολλά καθήκοντα που έχει ένας Διοικητής ΥΠΕ, ποιες είναι οι 5 προτεραιότητες που βάζετε εσείς;».

-«Πώς κρίνετε ότι είναι τα οικονομικά των νοσοκομείων. Η άποψή σας».

Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων η επιτροπή θα επιλέξει τρία άτομα ανά θέση, ώστε να σταλεί η σχετική λίστα στον υπουργό Υγείας για να επιλέξει. 

Εκτιμάται ότι στο τέλος Ιουλίου θα έχουν διοριστεί οι Διοικητές ΥΠΕ με δεδομένο ότι συμμετέχουν και στη διαδικασία επιλογής των Διοικητών Νοσοκομείων. Οι επικεφαλής των Νοσοκομείων πάντως αναμένονται περί τα τέλη Νοεμβρίου. 

Διοικητές ΝοσοκομείωνΔιοικητές ΥΠΕΕΣΥειδήσεις τώραΑΣΕΠ