Υγεία|13.07.2024 06:55

Στα άκρα η κόντρα Γεωργιάδη και ιδιωτών γιατρών: Οι απειλές για διακοπή συμβάσεων με ΕΟΠΥΥ και οι επόμενες κινήσεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα μεταξύ του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και των ιδιωτών γιατρών, καθώς ανοικτά πλέον ο υπουργός Υγείας τους απειλεί με επίταξη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η νέα διαμάχη πάντως του κ. Γεωργιάδη με τον ιατρικό κόσμο φαίνεται ότι έχει θορυβήσει την κεντρική κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, προκρίνεται η άποψη να καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να καλυφθούν με έναν τρόπο τα κενά που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία.


Η λύση άλλωστε να επιβληθεί στους ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στο ΕΣΥ, κρίθηκε άκρως προκλητική από όλους τους ιατρικούς συλλόγους που έχουν μπει στο στόχαστρο του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ακόμη και ο «γαλάζιος» Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και ότι το θέμα δεν είχε συζητηθεί. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο έκτακτο γεγονός όπως είναι μία πανδημία, ώστε να υποχρεωθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Έρχονται συναντήσεις για να πέσουν οι τόνοι

Η έντονη αναταραχή πάντως που έχει προκληθεί στον ιατρικό κόσμο έχει φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση γι’ αυτό και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να οριστούν συναντήσεις ώστε οι δύο πλευρές να συζητήσουν λεπτομερώς το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα κενά στο ΕΣΥ, ιδιαιτέρως τώρα που διανύουμε την τουριστική περίοδο.

Οι ιδιώτες γιατροί ωστόσο δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία ή να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Γι’ αυτό και ο Άδωνις Γεωργιάδης αξιοποιεί το όπλο του περί διακοπής της σύμβασης τους με τον ΕΟΠΥΥ και το «μπλοκάρισμα» τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Κάτι όμως που σημαίνει ότι χαμένοι θα βγούνε για άλλη μια φορά οι ασθενείς των περιοχών αυτών οι οποίοι δεν θα μπορούν να επισκεφτούν τον γιατρό τους για να τους συνταγογραφήσει φάρμακα. Ούτως ή άλλως η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία είναι εξαιρετικά δύσκολη ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό σε πολλούς νόμους της χώρας.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις αφού και ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να ρίξει με έναν τρόπο τους τόνους και να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, μιλώντας πλέον «για έκκληση προς τον ιατρικό κόσμο» να εργαστεί στο Εθνικό σύστημα υγείας και να βοηθήσει. 

ΕΣΥγιατροίειδήσεις τώραιδιώτεςΆδωνις Γεωργιάδης