Υγεία|13.07.2024 06:45

Κορονοϊός: Καλοκαιρινή έξαρση, με τις υποπαραλλαγές FLiRT να σαρώνουν – Ανησυχία και συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες

Newsroom

Σε έξαρση βρίσκεται εν μέσω καλοκαιριού ο κορονοϊός με τις νοσηλείες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες και τους ειδικούς να προχωρούν σε συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες.Όλα αυτά την ώρα που οι νέες υποπαραλλαγές με την ονομασία FLiRT κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας.    

Ανησυχούν οι αριθμοί

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΕΟΔΥ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 575 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Οι νέες διασωληνώσεις ήταν εννέα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέσσερις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν πέντε. 

«Έχουμε νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις».

Για την κλιμάκωση των κρουσμάτων του που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μίλησε στην EΡΤ o καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής εξηγώντας ότι αυτή οφείλεται στο ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλης κινητικότητας του πληθυσμού». Γεγονός που πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μια και όπως είπε «έχουμε νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις».

Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα που παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση, με 21 νεκρούς από κορονοϊό σε μια εβδομάδα ο κ. Παρασκευής δήλωσε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς, πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί και να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.

«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», γεγονός που απαιτεί αυξημένη επιφυλακή από τις ευπαθείς ομάδες. Συνιστάται να αποφεύγουν τις περιστάσεις με πολύ κόσμο και, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να πραγματοποιούν άμεσα διαγνωστικό έλεγχο και να ζητούν ιατρική συμβουλή. Για τον γενικό πληθυσμό, όπως είπε, προτείνεται η χρήση μάσκας σε επαφές με ευπαθείς ομάδες, αν εμφανιστούν συμπτώματα.

Ο κ. Παρασκευής σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή με χρόνια νοσήματα. «Ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί για τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης ιατρικής συμβουλής.

Σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη ζέστη κατά τις μεσημεριανές ώρες. Συνέστησε καλή ενυδάτωση, ελαφριά γεύματα, παραμονή σε καλά κλιματιζόμενους χώρους και αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. «Αν νιώσουν αδιαθεσία, πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα τον γιατρό τους», σημείωσε. Και όπως είπε, «ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί».

Συνιστούν...μάσκα στους ευπαθείς

«Ο ιός είναι εδώ και θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους. Θα πρέπει να επιστρέψει η μάσκα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Ολοι εμείς που αρρωσταίνουμε και έχουμε ελεγχόμενα προβλήματα, θα πρέπει να ελέγξουμε αν νοσούμε από κορονοϊό και να είμαστε διπλά προσεκτικοί με τις επαφές μας, με άτομα που είναι ευάλωτα» είπε από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο Action 24.

Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις που είμαστε καλεσμένοι. «Είμαστε στο πικ ενός μικρού επιδημικού κύματος. Δεν είναι καλή ιδέα να αρρωστήσουμε καλοκαιριάτικα».

Στην περίπτωση που κάποιος είναι θετικός στον κορονοϊό θα πρέπει να φοράει καλή μάσκα, να απολυμαίνει τους χώρους στους οποίους βρίσκεται και τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή, ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως απομακρυνθήκαμε από το σημείο του εμβολιασμού και έχουμε αφήσει πίσω τα μέτρα, και αυτό σε συνδυασμό με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια και τον τουρισμό, αλλά και το νέο στέλεχος του κορονοϊού, το Flirt, που έχει πλέον επικρατήσει στη χώρα και είναι πολύ μεταδοτικό, προκαλεί προβλήματα.

Σημείωσε, ωστόσο, πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα κρούσματα του κορονοϊού είναι ανεκτά και διαχειρίσιμα από το σύστημα, ωστόσο ο ιός είναι εδώ και δεν γνωρίζει εποχική κατανομή.

Τι είναι η υποπαραλλαγή FLIRT

Η νέα παραλλαγή, που έχει εντοπιστεί σε διάφορα κράτη, έχει ονομαστεί FLiRT και πρόκειται ουσιαστικά για μια υποομάδα παραλλαγών, όλων όσες ξεκινούν με KP ή JN.

Ο Δρ Thomas Russo από το Πανεπιστήμιο του Buffalo είπε στο Prevention ότι είναι μέρος της οικογένειας της παραλλαγής Όμικρον. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, κόπωση, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα, δύσπνοια, πονοκέφαλο και ρινική καταρροή.

Νίκος ΤζανάκηςCovid-19λοιμώξειςειδήσεις τώραΚορονοϊός