Υγεία|16.07.2024 14:21

Θεμιστοκλέους για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ: «Ζητάμε 2-3 εφημερίες το μήνα» - Έρχονται νέα κίνητρα

Newsroom

Έκκληση στους  ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ απηύθυνε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως το υπουργείο Υγείας τους ζητεί να κάνουν «δύο με τρεις εφημερίες το μήνα».

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο. Ας μην ξεχνούμε ότι και ιδιώτες γιατροί απολαμβάνουν τα καλά του Δημοσίου. Συνταγογραφούν παρέχουν στους ασθενείς υπηρεσίες τις οποίες το ελληνικό δημόσιο καλύπτει. Δεν χρειάζεται ούτε να μπαίνουμε στη διαδικασία αντιπαράθεσης και πιστεύω θα δικαιωθούμε σ αυτό. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιοχές και πολύ συγκεκριμένο το τι ζητάμε εμείς από τους ιδιώτες γιατρούς», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. 

«10 ιδιώτες γιατροί δεν έχουν δεχθεί»

«Έχουμε επικοινωνήσει με διοικητές νοσοκομείου, έχουν επικοινωνήσει με τους ιδιώτες γιατρούς σε αυτές τις περιοχές. Εκτός από 11 που θέλουν να συνεργαστούν και οι 6 ήδη συνεργάζονται όλοι και 10 ίσως όλοι οι υπόλοιποι ήταν αρνητικοί. Γίνεται επικοινωνία τον τελευταίο τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο υφυπουργός Υγείας επεσήμανε ότι έχουν αλλάξει οι εργασιακές σχέσεις κι αυτή τη στιγμή έχει δυνατότητα ένα δημόσιο νοσοκομείο να συνεργάζεται με ένα παθολόγο μόνο για μία εφημερία  και τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν κίνητρα έτσι ώστε να αυξηθεί η αριθμός των παθολόγων και σε κάποιες άλλες ειδικότητες που δεν τις προτιμούν οι νέοι γιατροί.

«Δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο, «Αλλά, θα υπάρξει και ένας σχεδιασμός των υπηρεσιών, μετακινήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών. Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε κλινικές στα χαρτιά και να λέμε εμείς θα σας φέρουμε γιατρούς που ξέρουμε ευθύς εξαρχής ότι αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει».

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα τριπλασιάσει το κίνητρο για μετακίνηση γιατρού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις άγονες περιοχές», είπε και αναφέρθηκε στην επί ένα χρόνο αζήτητη θέση που προκηρύχθηκε στη Σαντορίνη με 9.000 ευρώ μικτά, 5.000 ευρώ καθαρά για παθολόγο. «’Εχουμε 2.100 ευρώ το μήνα από την ηπειρωτική χώρα προς τις νησιωτικές περιοχές. Δεν μπορεί να έχουμε γιατρούς οι οποίοι να δραστηριοποιούνται εκτός και να διακινδυνεύεται η λειτουργία του νοσοκομείου. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καθίσουμε να μένουμε άπραγοι στα προβλήματα», ξεκαθάρισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Απρέπεια Πολάκη προς τη Συραγγέλα»

Ο κ. Θεμιστοκλέους ερωτηθείς για το θέμα με τους ανασφάλιστους μίλησε για «απρέπεια του κυρίου Πολάκη προς την κυρία Συρεγγέλα».

«Είδα μια πρωτοφανή επίθεση χθες του Πολάκη προς την κυρία Συρεγγέλα βουλευτή γυναίκα, με ένα τελείως απαξιωτικό και απαράδεκτο τρόπο και αναμένουμε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.

«Το θέμα το οποίο αναφέρεστε ήταν τεχνικό θέμα. Δόθηκαν και πολύ λεπτομερείς εξηγήσεις από τον Υπουργό, τον κύριο Γεωργιάδη. Λόγω αναβάθμισης για κάποιες ώρες σε κάποιες περιπτώσεις που δεν είναι πολλές, υπήρξε πρόβλημα στη συνταγογράφηση. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με ενεργό και μη ΑΜΚΑ, ούτε με ανασφάλιστους. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ, θα υπάρξει καινούργιο δελτίο Τύπου εντός της ημέρας. Από το Νοέμβριο θα υπάρξει απόφαση σχετικά με τα μη ενεργά ΑΜΚΑ, με έναν τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η χώρα από την οποία προέρχεται άτομο με μη ελληνική υπηκοότητα, να δίνει τα χρήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 Κίνητρα για τις άγονες προκηρύξεις 

«Εκεί που είχαμε προκηρύξεις που συμμετείχαν 50 γιατροί για μια θέση στην Αττική αυτή τη στιγμή είναι λιγότεροι από 5 -6 υποψήφιοι σε κάθε θέση. Αυτό θα πρέπει να αναστραφεί και έχουμε προβεί σε ενέργειες.

Έχουμε απογευματινά χειρουργεία, έχουμε τον ιδιωτικό έργο των γιατρών, το οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από αυτές τις μέρες για να καταστεί το ΕΣΥ πιο ελκυστικό. Όσον αφορά τα κίνητρα τα οποία έχετε πει, πολύ συγκεκριμένα, έχουμε 2.100 ευρώ το μήνα για οποιαδήποτε μετακίνηση γιατρού του εθνικού συστήματος από την ηπειρωτική χώρα προς τις νησιωτικές περιοχές.

Γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια και στην αύξηση του μισθολογικού και έχουμε εντοπίσει πλέον τις περιοχές στις οποίες έχουμε το πρόβλημα. Ενδεικτικά για τους παθολόγους είναι η Κω, η Ξάνθη, η Δράμα, ο Πύργος, η Σπάρτη, 14 συνολικά περιοχές στη Χώρα, πέντε με έξι, με πολύ έντονο πρόβλημα, το οποίο έχουμε και επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν άγονες».

«Χαρτογράφηση των αναγκών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια»

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι έχουν χαρτογραφήσει τις ανάγκες για γιατρούς τα επόμενα 4 χρόνια και με βάση αυτές βγαίνουν ο προκηρύξεις. «Αλλάξαμε το σύστημα και προσλαμβάνουμε ένα γιατρό σε περίπου δύο με τρεις μήνες για μόνιμη θέση. Αυτό είναι χρόνος ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε καταφέρει να είμαστε σε ένα σημείο, σε δύο με τρεις μήνες να έχουμε μόνιμους από τη μέρα που τελειώνει υποψηφιότητες να έχουμε μόνιμο γιατρό στο νοσοκομείο».

«Ο Ευαγγελισμός αυτή τη στιγμή έχει 170 γιατρούς περισσότερους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουν βελτιωθεί όλα τα προβλήματα, αν και έχουμε το περισσότερο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το 1983 που δημιουργήθηκε το Εθνικό σύστημα, αλλά έχουμε πρόβλημα σε νοσοκομεία της περιφέρειας», πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας.

Παύλος ΠολάκηςΜάριος ΘεμιστοκλέουςΕΣΥΜαρία Συρέγγελαπροκήρυξηειδήσεις τώραγιατροί