Υγεία|24.07.2024 05:00

Αυτό το φαγητό προκαλεί καρκίνο μόνο με μία μπουκιά: Γιατί είναι το πιο θανατηφόρο πιάτο στον κόσμο

Newsroom

Το Koi Pla, ένα δημοφιλές παραδοσιακό πιάτο που καταναλώνεται στην Ταϊλάνδη και το Λάος, λέγεται ότι ευθύνεται για το θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.

Το Koi Pla θεωρείται σαλάτα από το Λάος και την περιοχή Isaan της Ταϊλάνδης και αποτελείται από κιμά ωμού ψαριού, χυμό λεμονιού, βότανα και μπαχαρικά. Όπως ίσως μαντέψατε, το ψάρι είναι το προβληματικό συστατικό σε αυτό το πιάτο, αν και τεχνικά, είναι τα παράσιτα που ζουν στο ψάρι. Το Koi Pla φτιάχνεται συνήθως με ωμά ψάρια γλυκού νερού από τη λίμνη του Μεκόνγκ, τα οποία συχνά είναι μολυσμένα με παρασιτικούς πλατύσκουλους, γνωστούς ως ζωντανούς γλωχίνες. Αυτά τα παράσιτα είναι από καιρό γνωστό ότι προκαλούν έναν από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου που γνωρίζει ο άνθρωπος, το χολαγγειοκαρκίνωμα ή καρκίνο των χοληφόρων οδών, ο οποίος προκαλεί το θάνατο περίπου 20.000 ανθρώπων μόνο στην Ταϊλάνδη.

«Αθόρυβος θάνατος»

«Είναι ένα πολύ μεγάλο βάρος για την υγεία εδώ», δήλωσε ο Narong Khuntikeo, χειρουργός ήπατος στο Πανεπιστήμιο Khon Kaen στην Ταϊλάνδη, στο Agence France-Presse το 2017. «Αλλά κανείς δεν το γνωρίζει γιατί πεθαίνουν αθόρυβα, όπως τα φύλλα που πέφτουν από το δέντρο».

Ο Khuntikeo, του οποίου και οι δύο γονείς πέθαναν από καρκίνο των χοληφόρων μετά από μια ζωή κατανάλωσης Koi Pla, έχει περάσει πολλά χρόνια ταξιδεύοντας στη βόρεια-ανατολική αγροτική Ταϊλάνδη προειδοποιώντας τους ανθρώπους για τους κινδύνους της κατανάλωσης του φθηνού αλλά επικίνδυνου αυτού πιάτου. Δυστυχώς, το παραδοσιακό αυτό πιάτο με ψάρι είναι τόσο δημοφιλές στην περιοχή Ισάν της Ταϊλάνδης, που είναι απίστευτα δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους να σταματήσουν να το τρώνε.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα του ψαριού πριν την προσθήκη στο πιάτο καταστρέφει τελείως τη γεύση. Οι παλαιότερες γενιές που μεγάλωσαν με το Koi Pla είναι πολύ πιο απρόθυμες να το εγκαταλείψουν, αλλά οι γιατροί όπως ο Narong Khuntikeo ελπίζουν ότι τουλάχιστον η νεότερη γενιά θα συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχουν τρώγοντας το.

Μία μπουκιά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Λέγεται ότι μια και μόνο μπουκιά Koi Pla είναι τεχνικά αρκετή για να προκαλέσει καρκίνο των χοληφόρων. Γνωστή ως ο «σιωπηλός δολοφόνος», η ασθένεια έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η Ισάν, η μεγαλύτερη επαρχία της Ταϊλάνδης, έχει τη μεγαλύτερη αναφερόμενη συχνότητα καρκίνου των χοληφόρων στον κόσμο λόγω της αμείωτης δημοτικότητας του Koi Pla.

Ο Dr. Khuntikeo πραγματοποίησε εκτεταμένες δοκιμές σε χωρικούς της επαρχίας Ισάν στην Ταϊλάνδη και βρήκε ότι μέχρι και το 80% από αυτούς είχαν καταναλώσει ζωντανές παρασιτώσεις, και ενώ δεν υπέφεραν όλοι από καρκίνο των χοληφόρων, ο κίνδυνος ανάπτυξης της θανατηφόρας αυτής κατάστασης στο μέλλον είναι υψηλός.

φαγητόθάνατοςΤαϊλάνδηκαρκίνοςειδήσεις τώρασαλάτα