Υγεία|23.07.2024 22:21

ΕΣΥ: Μάχη χαρακωμάτων Γεωργιάδη και ιδιωτών γιατρών - Άτυπη απεργία και μπλόκο στη συνταγογράφηση

Newsroom

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ιδιωτών γιατρών και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με φόντο τη διάταξη που προωθείται – και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα- με την οποία προβλέπονται ποινές σε όσους αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν τα κενά σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Μία διάταξη που προβλέπει αποκλεισμό γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και που έχει προκαλέσει σάλο και πλήθος αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μάλιστα εξέδωσε σήμερα μία εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας «άτυπη» απεργία, και προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με τον υπουργό από την πλευρά του να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, επιμένοντας όμως στην επίμαχη διάταξη.

Άτυπη απεργία -  Βολές κατά Γεωργιάδη

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ιατρικός κλάδος, καλεί σε άτυπη απεργία όλο τον ιατρικό κόσμο με αφορμή τη συγκεκριμένη διάταξη του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τη διάταξη, εάν αρνηθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εργασθούν στο δημόσιο για να καλύψουν τα κενά, κινδυνεύουν με διακοπή από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποπομπή από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του βάλει κατά του υπουργού Υγείας ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η επαίσχυντη όπως λέει διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τους γιατρούς όλης της χώρας, σημειώνει ότι τα κενά που προέκυψαν στα δημόσια νοσοκομεία δεν ήρθαν αιφνιδιαστικά αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του  ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου υγείας «να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους».

Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ, είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, «αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.

Παράλληλα καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή  26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ρίχνει τους τόνους αλλά επιμένει ο Άδωνις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως δεν επιθυμεί «πόλεμο», αν και επέμεινε κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή για την επίμαχη ρύθμιση.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, από το επίσημο και ιερό βήμα της Βουλής, δεν έχω και δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να κάνουμε κανέναν πόλεμο στους γιατρούς. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τη διάταξη, λένε ουσιαστικά "δεν μας ενδιαφέρει αν θα λειτουργεί το νοσοκομείο αρκεί να μην πειράξετε τον ιδιώτη γιατρό την ώρα που κάνει το ιδιωτικό του ιατρείο», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επίταξη.

«Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα, για να βρούμε λύση να βγαίνουν οι εφημερίες, αλλά αν δεν μπορούμε να βρούμε, με κανέναν άλλο τρόπο, και άρα σε αυτή την περίπτωση τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, από τη μη ορθή λειτουργία του νοσοκομείου, τότε σε αυτή την περίπτωση και μόνο και για ένα αυστηρώς περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποφασίσεις να έρθεις στο νοσοκομείο να κάνεις δύο εφημερίες το μήνα», προσέθεσε απευθυνόμενους προς τους γιατρούς ενώ συμπλήρωσε πως «εμείς με τους γιατρούς έχουμε μια συνεργατική σχέση. Εκείνοι είναι γιατροί και εμείς τους παρέχουμε την πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως και εξασφαλίζουμε την αποζημίωση των ασθενών τους, μέσω αυτού του συστήματος. Εάν δεν θέλουν και αναγνωρίζουν ότι οι δικές μας ανάγκες είναι αδιάφορες, τότε λυπούμαστε πάρα πολύ γι΄ αυτό, προφανώς αυτή η συνεργατική σχέση έχει πρόβλημα. Αυτό λέμε».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η διάταξη θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και αυστηρά περιορισμένο και προσδιορισμένο χρονικό διάστημα. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία διάθεση να ενεργοποιήσω αυτή τη διάταξη. Καμία απολύτως. Οφείλω όμως να πω ότι η ευθύνη μου, ως υπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν μου επιτρέπει, αν γνωρίζω ότι σε ένα νοσοκομείο δεν βγαίνουν οι εφημερίες, να υποκρίνομαι ότι βγαίνουν, χωρίς να έχω εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο. Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι αυτή είναι μια διάταξη εφαρμογής σε συνθήκες απολύτου έκτακτης ανάγκης, για περιορισμένο και αυστηρά προσδιορισμένο χρονικό διάστημα και με απόλυτη τεκμηρίωση ότι εκεί υπάρχει ζήτημα, ως προς τη δημόσια υγεία και τις παροχές υγείας στους συμπολίτες μας. Μόνο σε αυτή την ακραία περίπτωση θα μπορεί να εφαρμόζεται, υπό αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις, αυτή η διάταξη», κατέληξε.

Σε 14 νοσοκομεία σοβαρό πρόβλημα

Να υπενθυμιστεί ότι με βάση τα στοιχεία, 14 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης, ενώ τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα αναμένεται να υλοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο οπότε και θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος. 

Πώς επηρεάζονται οι ασθενείς

Όπως έγραψε το πρωί το ethnos.gr, η απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη, δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τους ασθενείς. Οι πολίτες που ζουν σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες, αφού οι δημόσιες δομές έχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Στην περίπτωση αυτή θα πληρώνουν κανονικά τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς χωρίς όμως να μπορούν να έχουν την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ αλλά και χωρίς να μπορούν να λάβουν συνταγές φαρμάκων, αφού οι γιατροί θα έχουν αποκλειστεί από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες και θα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και θα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για να πάρουν τις συνταγές για τα φάρμακα τους.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που η ηγεσία του υπουργείου υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ήταν επιφυλακτική στο να επιβάλει αυτές τις ποινές στην περίπτωση που δεν έβρισκε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ.

γιατροίειδήσεις τώραΆδωνις ΓεωργιάδηςνοσοκομείαΕΟΠΥΥπροσλήψειςνοσοκομείοΕΣΥαπεργία