Υγεία|24.07.2024 18:10

Ιός Δυτικού Νείλου: Στις Σέρρες ο πρώτος θάνατος - Τι λένε οι γιατροί

Newsroom

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2024 στην Ελλάδα καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Το περιστατικό αυτό θα ανακοινωθεί στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπου θα διαπιστωθεί αν υπήρξαν και άλλα κρούσματα την ίδια περίοδο στην Ελλάδα.

Ο ασθενής ήταν ένας 75χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα από την πόλη των Σερρών. Αυτό είναι το πρώτο κρούσμα στην περιοχή αυτή για φέτος, ενώ πέρυσι η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών είχε καταγράψει το πρώτο κρούσμα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο Νομίατρος της Π.Ε Σερρών, Αναστάσιος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επεσήμανε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία έχουν μολυνθεί από πτηνά που φέρουν τον ιό.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλους. Οι περισσότεροι που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν μόνο ήπια νόσο. Ωστόσο, σε λίγες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να προσβάλλει σοβαρά το νευρικό σύστημα, προκαλώντας εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και εκείνα με ανοσοκαταστολή ή χρόνια νοσήματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

ΕΟΔΥκουνούπιαιός Δυτικού Νείλουειδήσεις τώρα