Υγεία|25.07.2024 06:55

ΕΣΥ: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Γεωργιάδη με ιδιώτες γιατρούς – Οι πιέσεις και η αγωνία του Μαξίμου

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στα ύψη βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και ιδιωτών γιατρών, παρότι οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν μία διαφορετική στόχευση. Ο υπουργός Υγείας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, έπειτα και από σχετική παρότρυνση του Mεγάρου Μαξίμου, φαίνεται πως θέλει να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον ιατρικό κόσμο όλης της χώρας.

Η ενεργοποίηση της τροπολογίας

Αν και δηλώνει ότι δεν θα αποσύρει τη διάταξη που προβλέπει ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν θα συμβάλουν με τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, φαίνεται ότι θέλει να ολοκληρωθεί άμεσα αυτός ο κύκλος της αντιπαράθεσης.

Γι’ αυτό και ήδη έχει αρχίσει να προαναγγέλλει ότι έχουν βρεθεί οι ιδιώτες γιατροί (περίπου 20) σε διάφορες περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ώστε να καλυφθούν τα κενά. Και συνεπώς δεν θα χρειασθεί να ενεργοποιηθούν οι ποινές εναντίον των ιδιωτών γιατρών που αρνούνται να κάνουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Από την άλλη, οι ιδιώτες γιατροί φέρονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να προχωρήσουν στην προαναγγελθείσα άτυπη απεργία από αύριο Παρασκευή έως και την ημέρα ψήφισης της επίμαχης διάταξης, διακόπτοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους ασθενείς.

Οι ιδιώτες γιατροί καλούνται από τους Ιατρικούς Συλλόγους να μην συνταγογραφούν φάρμακα μέσα από το σύστημα, αλλά να δίνουν χειρόγραφες συνταγές. Κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει μετά να βρίσκουν δημόσια δομή για να λάβουν την ηλεκτρονική συνταγή, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσουν τα φάρμακα τους με χρήματα από την τσέπη τους.

Διαφορετικά θα πρέπει να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τα σκευάσματα πληρώνοντας το σύνολο του αντιτίμου.

Βέβαια θεωρείται μάλλον ανέφικτο οι ασθενείς να μπορούν να βρουν γιατρούς στις δημόσιες δομές για να λάβουν ηλεκτρονική συνταγή, καθώς αυτό είναι και το όλο θέμα της διαμάχης: δεν υπάρχουν γιατροί στο ΕΣΥ.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι με βάση τις αποφάσεις των οργάνων των γιατρών, από την άτυπη απεργία τους θα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά και οι ευπαθείς ομάδες.

Πιέσεις να σταματήσει η κόντρα

Ο πόλεμος πάντως που έχει ανοίξει μεταξύ των δύο πλευρών έχει κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα, καθώς από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορεί τους γιατρούς ότι βλάπτουν τους ασθενείς με την διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ από την άλλη ο ίδιος είναι αυτός που θεσμοθετεί την διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς που δεν συμβάλλουν στο ΕΣΥ.

Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι η κεντρική κυβέρνηση είναι σφόδρα δυσαρεστημένη για το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον ιατρικό κόσμο, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι γιατροί προέρχονται και από την γαλάζια παράταξη. Γι’ αυτό και όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές από χθες έχουν αρχίσει οι πιέσεις και τα τηλεφωνήματα σε γαλάζιους συνδικαλιστές προκειμένου να μεταπεισθούν και να διακόψουν την άτυπη κινητοποίηση.

Ωστόσο η αντίδραση του ιατρικού σώματος φαίνεται να είναι μαζική αυτή τη φορά, κυρίως εξαιτίας των δηλώσεων του Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να στηρίξουν το κράτος το οποίο τους σπούδασε και από το οποίο χρησιμοποιούν όλες τις δομές όπως το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο γαλάζιος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης συγκαλεί σήμερα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο το μεσημέρι προκειμένου να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου του να συμμετάσχουν στην άτυπη κινητοποίηση που έχει οργανωθεί.

Αντίστοιχες κινήσεις αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιποι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, (59 στο σύνολο τους περισσότεροι από τις υπάρχουσες περιφέρειες), ώστε όλοι οι γιατροί να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

Μάλιστα μέσα στους Συλλόγους υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όχι μόνο τις ημέρες μέχρι να ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τη ρύθμιση από το νομοσχέδιο στο οποίο την έχει εντάξει, ώστε να μπορούν οι επόμενοι υπουργοί να την αξιοποιήσουν όποτε το επιθυμούν. Ο ίδιος βέβαια δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρατεύσει τους ιδιώτες γιατρούς αξιοποιώντας τις ποινές που θεσμοθετεί.

Τι φοβούνται οι γιατροί

Δεν θεωρείται πάντως τυχαίο ότι αρνούνται οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εργαστούν έστω για κάποιους μήνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο κλάδος εκτιμά ότι δεν θα πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο για να καλυφθούν αυτήν την περίοδο οι ανάγκες στο σύστημα υγείας. Οι φόβοι εστιάζονται ότι θα γίνει συνήθεια και θα υποχρεώνονται κάθε τόσο να σπεύδουν στα δημόσια νοσοκομεία και να καλύψουν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό.

Παράλληλα οι ιδιώτες γιατροί έχουν επιλέξει να μην εργάζονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Μάλιστα μετά από πολύχρονη αποχή από τη νοσοκομειακή πρακτική, είναι άγνωστο εάν οι γιατροί που ιδιωτεύουν μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον και ειδικά στα επείγοντα.

δημόσια νοσοκομείαφάρμακαΕΣΥΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις τώραγιατροίηλεκτρονική συνταγογράφηση