Υγεία|30.07.2024 06:45

Διορίζονται οι νέοι Διοικητές ΥΠΕ - Όλο το παρασκήνιο και οι πιέσεις της τελευταίας στιγμής

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η λίστα με τους νέους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) που θα διοριστούν τις επόμενες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Οι θέσεις αυτές κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές την περίοδο αυτή, καθώς η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ και την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων, κάτι που έχει προαναγγείλει πολλές φορές.

Ανακοινώνει τα επτά νέα στελέχη ο Γεωργιάδης

Τα επτά νέα στελέχη αναλαμβάνουν άμεσα, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει τα στελέχη που επέλεξε για να συντονίζουν τα νοσοκομεία στις περιφέρειες της χώρας.

Εξάλλου με βάση τον νόμο Κεραμέως ο υπουργός Υγείας είναι αυτός που επιλέγει τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και τους διοικητές νοσοκομείων από μία σύντομη λίστα τριών υποψηφίων που προκύπτει μετά από τη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ.

Βέβαια όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας είχε καταλήξει προ πολλού στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν της ΥΠΕ, αφού τα ονόματα κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, κάτι που φαίνεται να ενόχλησε και το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν θεωρείται τυχαίο πάντως ότι αρκετά πρόσωπα αναμένεται να παραμείνουν στη θέση τους μετά και τον γραπτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε και στηρίζεται στον νόμο Κεραμέως.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις Υγειονομικές Περιφέρειες

Τα ονόματα των επτά υψηλόβαθμων στελεχών στο ΕΣΥ είχαν κλειδώσει εδώ και καιρό και φημολογούνταν ήδη στους διαδρόμους νοσοκομείων αλλά και στο υπουργείο Υγείας. Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες του ethnos.gr οι φερόμενοι ως επικρατέστεροι είναι οι εξής:

Την 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αθήνας που περιλαμβάνει κοντά 25 νοσοκομεία, τα μεγαλύτερα που διαθέτει η χώρα, φέρεται να αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος Διοικήτρια του νοσοκομείου Άγιος Σάββας Όλγα Μπαλαούρα. Με σπουδές στη διοίκηση υγειονομικών μονάδων, η κ. Μπαλαούρα βρίσκεται πολύ κοντά στο περιβάλλον του Άδωνι Γεωργιάδη αφού και ο ίδιος ο υπουργός με κάθε ευκαιρία δεν διστάζει να την επαινέσει δημοσίως. Η Όλγα Μπαλαούρα έχει υπάρξει στο παρελθόν και διοικήτρια στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία.

Με βάση όλες τις πληροφορίες του ethnos.gr στη θέση του στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια φαίνεται ότι παραμένει ο νυν διοικητής Χρήστος Ροϊλός. Παρότι οι σπουδές του είναι στη γεωλογία, ο ίδιος διαθέτει εμπειρία αφού έχει υπάρξει επί σειρά ετών και διοικητής νοσοκομείων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν βέβαια ότι οι στενές σχέσεις που διατηρεί με πρόσωπα του κομματικού και κυβερνητικού σχηματισμού, λόγω και της θέσης που κατείχε στο παρελθόν στην ΟΝΝΕΔ, ήταν ένας πόντος παραπάνω για να διατηρήσει τη θέση του.

Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, φαίνεται ότι θα υπάρχει ανταλλαγή θέσεων καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι την αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Τσαλικάκης. Ο κ.Τσαλικάκης είναι ο μόνος διοικητής που είχε παραμείνει και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Στην 4η ΥΠΕ τώρα γίνεται η ανταλλαγή της θέσης με τον Παναγιώτη Μπογιατζίδη ο οποίος και μετακινείται από την ΥΠΕ. Ο Παναγιώτης Μπογιατζίδης σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Διδακτορική Διατριβή με τίτλο : "Η Ικανοποίηση του Εσωτερικού Πελάτη και η Αποδοτικότητα των Υπηρεσιών. Μια Εμπειρική Μελέτη στον χώρο της Υγείας."

Αμετακίνητος στη θέση του φέρεται να είναι ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης ο όποιος είναι από τους πρώτους διοικητές που έχουν διοριστεί στο σύστημα υγείας, αφού ήταν από τα πρώτα στελέχη που είχε επιλέξει ο τότε υπουργός υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος το 2001. Είναι γιατρός στο επάγγελμα και διαθέτει επίσης μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγείας, καθώς βρίσκεται στην ίδια θέση για πάρα πολλά χρόνια και με διάφορες κυβερνήσεις.

Τα ερωτηματικά

Ερωτηματικό παραμένουν η 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου και η 7η ΥΠΕ της Κρήτης. Από την 6η ΥΠΕ αποχωρεί ο Γιάννης Καρβέλης λόγω μη συνάφειας των πτυχίων του με τον τομέα της Υγείας, καθώς γι’ αυτό αποκλείστηκε και από τον διαγωνισμό τον ΑΣΕΠ.

Και στην Κρήτη όμως είναι άγνωστο ποιος θα αναλάβει καθώς πρόκειται μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικογένεια Μητσοτάκη λόγω καταγωγής.

Πάντως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ στον οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νόμος Κεραμέως για την επιλογή των στελεχών στη δημόσια διοίκηση, κατακρίθηκε δεόντως.

Τόσο παράγοντες του τομέα της υγείας, όσο και γαλάζια στελέχη αλλά ακόμα και υπουργοί φέρονται να είναι αντίθετοι στην εφαρμογή του, καθώς κρίνουν ότι δεν αναδεικνύει την αξιοκρατία στα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση όπως και το ΕΣΥ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μέχρι πρότινος Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτη Στάθη, ο όποιος αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, παρότι διέθετε πολλά μεταπτυχιακά και διδακτορικά αλλά δεν είχαν συνάφεια με την υγεία, ενώ μόλις χθες διορίστηκε από την κυβέρνηση Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε πολύ υψηλότερη θέση.

νοσοκομείαΆδωνις Γεωργιάδηςυπουργείο Υγείαςδιοικητέςειδήσεις τώραΕΣΥ